PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megújult a nicki Szent Anna Templom

  nyomtatási kép

Támogatásból és összefogással újították fel a Szent István-korabeli római katolikus templomot Nicken.  A külső felújítás munkálatait a nicki Önkormányzat, a Római Katolikus Egyházközség, a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány és a helyi civil szervezetek meghívására V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át vasárnap, az alábbi szavak kíséretében:

"Kivont kardú, ágaskodó aranyoroszlán látható Nick címerén. Aki azonban ért a jelképek nyelvén, vagy ismeri az itt élőket, tudja: az oroszlán nem a harciasságra, hanem az erőre, a bátorságra utal. Én azt gondolom, hogy az igazi bátorság, az igazi erő nem valami ellen irányul, hanem valami érdekében vetik latba.

Bátorságot és összefogást igényelt, hogy a 9 falu felépítse Szent István király idején a nicki templomot. Erő és kitartás kellett ahhoz, hogy az 1867-es tűzvészben elolvadt nagyharangot újraöntsék. És bizony szükség volt ezekre az erényekre - erőre, bátorságra, kitartásra és összefogásra - akkor is, amikor a Szent Anna templom külső megújításába, megszépítésébe fogtak bele a nickiek.

Előbb önmagunkat kell megmunkálni, saját lelkünk templomát megépíteni, mielőtt az emberiség templomának építésébe fogunk - tartják. Itt, Nicken, viszont arra láthatunk példát, amikor egy közösség tagjai egyszerre épülnek és építenek. Egyszerre dolgoznak saját lelkük templomán és a településén. Nem karddal harcolnak tehát, mint a címeroroszlán, hanem annál sokkal szelídebb eszközökkel. Olyanokkal, amelyekkel nemcsak kívülről lehet megújítani a templomot, de belülről is: olyanokkal, amelyek a templomban imádkozó közösség tagjait is felemelik, és közelebb hozzák egymáshoz. Ilyen szelíd, de hathatós eszközök a közös célok és a közös munka.

A mai nap már az ünneplésé, de az elmúlt időszak a munkáról, a kitartásról és nem utolsó sorban az összefogásról szólt: az önkormányzat, az alapítvány, a helyi civilszervezetek és a nicki hívők összefogásáról. Olyan ez, mint amikor sok kis forrás összefut és együtt egy sebes, nagy sodrású patakba torkollik: Nem lehet megmondani, hogy melyik csepp víz melyik forrásból ered, de bármelyik nélkül szegényebb volna a patak.

Biztos vagyok benne, hogy a felújítási munkálatok eredményeképp nemcsak az épület tetőszerkezete lett erősebb, de megerősödött maga a közösség is. Az a közösség pedig, amelyik nem hagyja, hogy templomát lassanként elbontsa az idő, az bizonyára azt sem engedi majd, hogy elhalványuljanak emlékei, megfakuljanak hagyományai, kikopjanak az értékei.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban most azon dolgozunk, hogy a magyar vidék visszanyerje a becsületét. Ez csak akkor lehetséges, ha munkánk során összetartó közösségekre támaszkodhatunk, és Nicken egy ilyen közösséget ismertem meg. Kívánom, hogy az általuk újjáépített templom nagyon sokáig adjon nekik hitet, menedéket, egy oroszlán bátorságát és Szent Anna szelíd állhatatosságát. Kívánom, hogy templomuk névadójához hasonlóan közösségük is legyen kegyelemmel áldott!"