PROGRAMNAPTÁR
2024. április 17. szerda
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Magvas gondolatok a fenntartható vidékfejlesztésről

  nyomtatási kép

Energiahatékony technológiákat bemutató központot nyitottak a galgahévízi ökofaluban, és ennek alkalmából szombaton szakmai konferenciát rendeztek "Magvas gondolatok a fenntartható vidékfejlesztésről" címmel. A konferencia nyitóelőadását V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartotta.

"Antoine de Saint-Exupéry szerint a jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen. Számomra ez a gondolat azt jelenti, hogy nem az a dolgunk, hogy megjósoljuk, előre lássuk a jövőt, és nem is az, hogy félve vagy egyszerűen csak közömbösen megvárjuk, amíg bekövetkezik. Az a feladatunk, hogy megteremtsük. Méghozzá azáltal, hogy a jelenünkben hozunk felelős döntéseket, a jelenben végzünk olyan munkát, ami biztató, biztonságos jövőt ígér.

A galgahévízi ökofalu megálmodói, az energiahatékony megoldásokat bemutató központ létrehozói is így gondolkodnak, ezért itt, Galgahévízen már évek óta folyik a jelen rendberakása egy szebb, élhetőbb jövő érdekében. A Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány munkatársai belátták, hogy az, ahogyan manapság élünk, korántsem biztosítja, hogy az utánunk következő generációk is úgy tudjanak élni, mint mi. Ezt pedig nem lehet egy vállrándítással tudomásul venni, hiszen a "következő generáció" a saját gyermekeinket, unokáinkat és az ő családjukat is magában foglalja.

Ez lebegett a mi szemünk előtt is a Vidékfejlesztési Minisztériumban, amikor megfogalmaztuk a Nemzeti Vidékstratégiát, azt a dokumentumot, amiben leírtuk, milyen jövőt szeretnénk látni, és hogyan látunk neki az érdekében a jelen rendberakásának. Nem meglepő, hogy ebben a stratégiában lépten-nyomon előfordul a mai konferencia hívószava, a fenntarthatóság. Igazodva az Európai Unió és a Magyar Kormány jövőképéhez, beszélnünk kell fenntartható agrárszerkezetről és termelési politikáról, szólnunk kell a fenntartható természetierőforrás-gazdálkodásról, fenntartható tájgazdálkodásról, fenntartató hulladékgazdálkodásról, de ugyanígy gondolnunk kell a természeti kincseink, a biológiai sokféleség vagy éppen a közösségek megőrzésére, fenntartására is.

A fenntarthatóság fogalma ma már valóban megkerülhetetlen, én mégsem érzem nyomasztó kötelességnek, hogy beszélnünk kell róla. Számomra sokkal inkább felszabadító és bizakodásra biztató fenntarthatóságról beszélni, mert eközben egy olyan jövőkép bontakozik ki előttem, ami sokkal szebb, mint amilyet a klímaváltozás okozta károk vagy a fosszilis energiák kiapadása önmagában jósolna.

A mai konferencia is egy biztatóbb jövő megalapozásán dolgozik, s legnagyobb értékének azt tartom, hogy témakörét, a fenntarthatóságot, minden oldalról alaposan körbejárja: megvizsgálja gazdasági, társadalmi, közösségi szempontból, figyelmet fordít többek között a környezeti, építészeti aspektusára is.

Ez azért fontos, mert a jövő akkor lesz olyan, amilyennek szeretnénk, ha a fenntartható fejlődés nem csak hangzatos cél, nemcsak zászlóra tűzött jelszó marad, hanem idővel széles körben elterjedt szervező elvvé, látásmóddá, gondolkodásmóddá alakul.

Ebben segíthet sokat, ha a mai konferencián a fenntartható vidékfejlesztésről elhangzó "magvas gondolatok" termékeny talajra hullanak, gyökeret vernek és szárba szökkenek. Kívánom, hogy így legyen!" - ezekkel a szavakkal köszöntötte az államtitkár a konferencia résztvevőit.

Ezután V. Németh Zsolt beszélt az Európai Unió vidékfejlesztési céljairól, a 2014-2020-as időszak közös agrárpolitikájáról. Elmondta, hogy a vidékfejlesztési rendszer átalakul, a vidékfejlesztési támogatások egy stratégiai keretbe kerülnek a strukturális alapokkal, így a tagállamok húsz intézkedésből álló csomagból válogathatnak, lehetőségük lesz tematikus alprogramok kialakítására. A LEADER akciócsoportok pedig több alap (Európai Szociális Alap, Európai Regionális Fejlesztési Alap, EMVA) által támogatott stratégiákat alkothatnak majd.