PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

10 éves a szentgotthárdi református templom

  nyomtatási kép

A Szentgotthárdi Református Egyházközség templomát 2002-ben szentelték fel, ennek 10 éves évfordulója alkalmából tartottak ünnepi istentiszteletet vasárnap. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az alábbi szavakkal köszöntötte a jubileumon a szentgotthárdi református közösséget:

Ahol, akárhol, akárki imádkozik, az a hely templom - mondja Fodor Ákos verse. És ebben az értelemben a szentgotthárdi református híveknek az 1600-as évek óta mindig is volt temploma, mert mindig is megtalálták a csöndes perceket, csöndes helyeket az imádkozásra. Addig-addig imádkoztak, amíg fiókegyházból anyaegyházzá váltak, amíg lett imaházuk, s végül amíg nekiláthattak templomuk felépítésének.

Azt hiszem, az idén 10 éves templom is ezekből az otthonukban vagy épp a szabad ég alatt elmondott imáikból épült fel. Ez pedig fontosabb és időt állóbb alapanyag bárminél. Ha pedig az elmondott imákra úgy gondolunk, mint a templom építőköveire, akkor a közösség összetartására és erejére pedig úgy kell tekintenünk, mint a habarcsra, a kötőanyagra, ami a sok egyéni vágyat és kérést összefogta.

Az itt élők egészen 2002-ig munkálkodtak a templomuk felépítésén, akkor azonban valami megváltozott, lett egy saját felszentelt házuk, ami igazán meghálálja a törődést, hiszen azóta már ő szolgálja a közösséget. Az elmondott imákból épült fel a templom, de tíz éve már ez a templom ad otthont az imának. A közösség ereje emelte fel a falait, de most már ezek a falak segítenek összetartani a közösséget.

Úgy tartják, előbb önmagunkat kell megmunkálni, saját lelkünk templomát megépíteni, mielőtt az emberiség templomának építésébe fogunk.  A szentgotthárdi református közösség tagjaira igazán nem lehet panasz. Sok-sok éven át munkálkodtak a saját lelkükön mielőtt templomépítésbe kezdtek. Ennek köszönhető, hogy tíz év után sem áll üresen a templomuk, hogy ma is élettel teli és tevékeny a közösségük.

Az utóbbi tíz év távlata eltörpül az előtte eltelt hosszú időszakhoz hasonlítva, de bízom benne, hogy a templomra és a benne otthonra találó közösségre ugyanilyen történelmi távlatok várnak a jövőben is.

Kemény Zsigmond azt írta: Nemcsak kőből épült templomok vannak; minden ember szíve az. Ha valahol, akkor Szentgotthárdon tudják ezt. Én azért hiszek abban, hogy ez a kőből épült templom még sok tíz éven át fogja felemelni és boldoggá tenni a szívekben lakozó templomokat"