PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Új fejlesztőlaboratórium Körmenden

  nyomtatási kép

Átadták az Egis Gyógyszergyár Nyrt. új analitikai fejlesztőlaboratóriumát szerdán Körmenden, a 600 millió forintos beruházással 8 új munkahely létesült. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az átadáson kiemelte: a laboratóriumi fejlesztésekre érzékelhetően szükség van, mert az emberek igénylik a hatékonyabb, gyorsabb hatású, biztonságosabb gyógyszert.

Az Egis a fejlesztés mellett munkát ad az embereknek, önként vállalt társadalmi feladataként "jobb minőségű várost" hoz létre. Ez a fejlesztés a magyar vidéket, az emberek helyben maradását is segíti - mondta az államtitkár.

V. Németh Zsolt az alábbi szavakkal üdvözölte az Egis új, körmendi laboratóriumát:

"Aldous Huxley szerint a fejlődést sohasem érezhetik át azok, akik részt vettek a haladásban. A fiatalok már beleszülettek a fejlettebb körülményekre, az idősebbek néhány hónap vagy esztendő alatt napirendre térnek fölöttük. A haladást senki sem érzi haladásnak, senki se hálás érte. Bízom benne, hogy az új Egis Analitikai Fejlesztő Laboratórium rácáfol majd erre az elméletre. Hogy kutatásai, fejlesztései, felfedezései igenis átérezhetők lesznek majd fiatalok és idősebbek számára egyaránt.

Sok híres magyar találmány van, ami könnyebbé tette az életünket: a biztonsági gyufa, a golyóstoll, a dinamó vagy épp a telefonközpont. Mind korszakalkotó felfedezések voltak - de amíg nem találták fel őket, nem is tudtuk igazán, hogy szükségünk van rájuk.

Azt azonban mindenki pontosan tudja és érzi, ha hatékonyabb, elérhetőbb, könnyebben használható vagy megbízhatóbb orvosságra van szüksége. Ezért az ilyen szükségletekre válaszoló felfedezések nem maradnak észrevétlenek. Hálásak lesznek értük orvosok és betegek, nagyszülők és unokák, szülők és gyermekek: hálásak lesznek a minőségért, az egészségért, az életért - mindazért, amit az Egis értékként, célként megjelölt magának.

Az Egis Gyógyszergyárról elmondhatjuk, hogy stratégiájának központi eleme az originális és generikus kutatás és fejlesztés. Elmondhatjuk, hogy ő Magyarországon az első számú, Közép-Kelet Európában pedig a harmadik leginnovatívabb vállalat. De azt hiszem, többet mond ennél a gyár 1985-ben felvett neve: Égisz.

Ez a görög eredetű szó ma védelmet, oltalmat, pártfogást, támogatást jelent. Ahogyan azt jelentenek a Körmenden gyártott tabletták, kenőcsök, oldatok is.  De azt olvastam, legalább ilyen jelképes a szó eredeti tartalma is: az ókorban Zeusznak és gyermekének, Pallasz Athénénak a pajzsát, mellvértjét jelentette.  Homérosz azt írta róla: szépen font, nagyszerű és nem-öregvő - méltó jelzők a körmendi gyógyszergyárhoz is.

Az égisz szó visszavezethető a forgószél görög nevére is, ezért úgy tartják, az eredeti jelentése talán az volt, hogy az égbolt, aki megvéd a vihartól. Ezt az óvó-védő, gyógyító égboltot kémlelik majd kitartóan és állhatatosan a körmendi analitikai fejlesztési labor munkatársai. Keresik a védő, gyógyító termékek vizsgálatához, minőségellenőrzéséhez szükséges módszereket, azért hogy a kifogástalan készítmények minél előbb eljussanak azokhoz, akiken segíthetnek.

Pheidiasz szerint a tudós feladata a keresés, szüntelen kutatás. És ha talált valamit, ha felért egy csúcsra, akkor látja csak, milyen nagy terület nyúlik előtte, amely még teljesen ismeretlen, feltárásra, kutatásra vár.

Ehhez a kémleléshez, kutatáshoz kívánok Önöknek sok sikert!"

Az Egis a hetvenes évek elején kezdett zöldmezős beruházásba Körmenden, tápszergyárat épített, majd létrehozta a krémeket, kenőcsöket, szirupokat és kúpokat gyártó üzemét, emellett tablettaüzeme, csomagolóüzeme és raktára, valamint integrált készítményfejlesztési kapacitása is működik a körmendi gyáregységben. A most felavatott 400 négyzetméter alapterületű laboratórium több mint 600 millió forint ráfordítással készült el. Az új létesítményt a legmodernebb, világszínvonalú berendezésekkel szerelték fel.

A gyógyszeripari vállalat tevékenysége a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermékgyártáson át a kereskedelemig a gyógyszergyártás minden területére kiterjed. Termékeit több mint hatvan országba exportálja, a magyarországi bázisa mellett további 18 országban van saját képviselete. A cég a magyarországi gyáraiban és külföldi irodáiban csaknem négyezer főt foglalkoztat.