PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Falunap Szőcén

  nyomtatási kép

Szombaton tartották a hagyományos Falunapot Szőcén. A helyieket játékok, sportversenyek, íjászat, fegyverbemutató, hintók és mezőgazdasági gépek makettjeinek kiállítása, zenei és táncos programok szórakoztatták. A falunapi ünnepi köszöntőt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondta:

"Köszönöm Önöknek, hogy itt lehetek ezen a különleges hangulatú, vidám és bensőséges rendezvényen, és ezen a kivételes, csodaszép tájon. Az ilyen ünnepi alkalmak épp arra valók, hogy megálljunk egy pillanatra, körbenézzünk, értékeljük és ünnepeljük mindazt, amink van.

Meg kell tanulnunk egy kicsit turistának lennünk a saját szülőföldünkön, és a kiránduló friss, kíváncsi szemével nézni a környezetünket. Aki az Őrségben, az Őrség közelében él, talán a hétköznapokon észre sem veszi, milyen sokat mesél ez a táj. Nézzük meg közelebbről, és próbáljuk meghallani az üzenetét.

Ahogyan a természettudós kutatta itt a rejtett forrásokat, úgy keressük meg mi is azokat a belső forrásainkat, amikből meríthetünk a fáradt hátköznapokon: a családunkat, a barátainkat, a hitünket, a környezetünk épített és természeti szépségeit. Azután, figyeljük csak meg, hogy őrizte meg a tőzegmohás a jégkorszak kincseit, és tanuljunk tőle. Nemcsak a harmatfű, a vidrafű, a gyapjúsás érdemes megőrzésre, de egy-egy népi bölcsesség, családi anekdota, kedves történet, szép emlék is.

Lássuk meg, hogy Szőcének nemcsak az élővilága, az éghajlata különleges és egyedi, de mint minden vidéki településnek, neki is megvan a sajátos hangulata. Legyenek rá büszkék, őrizzék meg, és mutassák meg a távolról érkezett barátnak, ismerősnek is, hadd vigye messze a hírét. Ha vendégük érkezik, ne csak azt mutassák meg, hogyan zsong, nyüzsög a sok ezer bogár, rovar a magasra nőtt fűben, de azt is, milyen élet folyik ebben a biztonságot adó községben.

Végül, ha jó alaposan körbenéztünk, akkor nézzünk egy kicsit az orrunk elé is, és vegyük észre azokat az apró örömöket, amik az élet savát-borsát adják. Azt hiszem, egy falunapnak talán ez a legfontosabb feladata. Hogy amikor az ember a sok napi tennivaló, feszültség és gond közepette szíve szerint már azt kiáltaná: Állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni, akkor egy pillanatra tényleg álljon megálljon a Föld, és munka, utazás, banki ügyintézés és csekkbefizetés helyett egy napig a játéké, a sporté, a vetélkedésé, a zenéé, a táncé, a mulatságé legyen a főszerep.

A költőt, Somlyó Györgyöt is megihlette az őrségi táj, s azt írta:

az ember valameddig dupla lábon

inog a tőzegmoha-lepte lápon

megtaposva a süppedő időt

De a szőcei falunap nem a két lábbal a földön állásé, nem a taposó malomé, s nem is a folyton elfolyó időé. Ezen a napon megáll az idő, holnapig nem forog talán a Föld sem. Használják ki, ami még hátra van belőle, és töltekezzenek fel vele, hogy jókedvük kitartson a jövő évi falunapig!"