PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Játszótéravatás Söptén, a II. Septimius Severus Napon

  nyomtatási kép

Söpte község második alkalommal emlékezett meg "a falu császáráról", Septimius Severusról, az egyik söptei római villa feltételezhető tulajdonosáról. A római hangulatú játékos falunapon V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a római ruhába öltözött polgármester, Danka Lajos társaságában új játszóteret avatott:

"A játék.

Az különös.

Gömbölyű és gyönyörű,

csodaszép és csodajó,

nyitható és csukható

Ez a Kosztolányi-vers jutott eszembe, amikor megkaptam a meghívót Söpte új játszóterének átadására. Tapasztalataim szerint nemcsak egy játék vagy egy játszótér lehet csodaszép és csodajó, nyitható és csukható, de akár egy rendezvény vagy egy település is.

Vegyük például Söptét. Ez a község azt írja magáról saját honlapján: alföldies, egyhangúan lapos tá", felszíni formákban szegény, csupán a patakmedrek teszik kissé változatosabbá. De még ebben a néhány sorban is ott bujkál a játékosság. Egyhangú - igen, ha csak a felszínt figyeled. De a felszín alatt évezredes történelem, emlékek és kincsek egész sora bújik meg. Megláthatod, csak nyisd ki, gyere közelebb.

Játékos a Septimius Severus nap meghívója is. Szép ívben felírja a római császár nevét: Severus. Ami latinul annyit tesz: komoly, szigorú. De aki veszi a fáradságot, hogy megismerje ennek a napnak a programját, az láthatja: sokkal inkább lesz vidám és kötetlen, mint rigorózus.

Severus császár kőszobrának a képét is felfedezhetjük a meghíváson. De ha eddig sikeresen vettük az akadályokat, már ebben is meglátjuk a játékos összekacsintást: Szó sincs szoborszerű dermedtségről, keménységről, merevségről, ez a rendezvény bizony annyira életteli, hogy még a Savaria Legio is megelevenedik benne.

Fontos ez a játékosság, főleg a gondok, nehézségek közepette. Segít, hogy feltöltődjünk, új erőre kapjunk, és odafordítja a figyelmünket az igazán fontos dolgokra: az együtt eltöltött időre, a közös élményekre, a közösség erejére.

Engem is játékra hívott ma Söpte, és én örömmel fogadtam a meghívást. Ezúttal nem varázsdobozt kell felnyitni, nem ördöglakatot kell kinyitni, de a feladat legalább olyan izgalmas: játszóteret kell megnyitni. Teret kell nyitni a mókának, a nevetésnek, a mozgásnak, az önfeledtségnek, a fantáziának, a találkozásnak - végső soron mindannak, aminek a Septimius Severus Nap is teret ad. De míg Söpte ünnepe évente csak egy napra tudja megadni ezt, addig a játszótér egész évben itt lesz, és emlékeztet ezekre az értékekre.

Emlékezteti a szülőket, nagyszülőket is, de elsősorban a legfontosabbakat: a gyerekeket. Hiszen nekik kell majd egész életükben észben tartaniuk, milyen fontos a játék. Ha nem felejtik el ezt, akkor felnőve ők is olyan lakói lehetnek Söptének, akik élettel, energiával, ötletekkel és vidámsággal töltik meg ezt a települést.

Mert ahogy Heltai Jenő írta:

Akit az istenek szeretnek,

Örökre meghagyják gyereknek,

Bizakodónak, nevetőnek,

Az élet annak puha szőnyeg

Kívánom, hogy így legyen, és kívánom, hogy a szép új játszótér segítségükre legyen ebben."