PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Ötvenéves a Büki Gyógyfürdő

  nyomtatási kép

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte pénteken Magyarország második legnagyobb fürdője, a Büki Gyógyfürdő.    Az 1962. augusztus 19-én megnyitott fürdő az akkor még egyetlen medencéből állt, ma már 32 medencével, több mint 5200 négyzetméter vízfelülettel rendelkezik, gyógy-, strand- és élményfürdővel, gyógyászattal, szaunavilággal várja a vendégeit. Az ötvenedik évfordulóra rendezett ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntőt mondott:

"George Orwell azt mondta: 50 évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel. A kerek évfordulóhoz közeledve magam is látom, hogy bizony, kiül az arcunkra az, ahogy az életünket éljük: nem mindegy hogy ötvenéves korunkra a folytonos aggodalom húz barázdákat a homlokunkra, vagy éppen a sok nevetés rajzol a szemünk sarkába szarkalábakat. Orwell gondolata azonban nemcsak az emberekre áll. 50 év alatt egy épületnek, intézménynek is kialakul a sajátos képe, arculata, ami ott őrzi magán egész történetét.

Ha az 50. születésnapját ünneplő Büki Gyógyfürdőre nézek, mosolygós arcot látok, s benne egy vidám, magabiztos, büszkeségtől csillogó tekintetet. A Büki Fürdő arcát ismerik már szerte az országban, sőt a határainkon túl is, de nekünk, környékbelieknek, mégis ugyanolyan jól esik ránézni, mint egy közeli barát kedves arcára, amelynek ismerjük minden rezdülését. Azt hiszem, a Fürdő képét nemcsak az idő formálta, de az is, ahogyan a helybéliek rátekintettek. Az ő arcukat, az ő tekintetüket tükrözte vissza 50 éven át, s tükrözi most is, ünnepi pompában.

Különös dolog ez, hiszen a büki gyógyvízkincsre elsőként épp egy döbbent tekintet vetült. Sőt, megkockáztatom, talán még egy kis csalódás, bosszúság is volt azoknak a szemében, akik kőolajat kerestek, s meleg vízre találtak. Biztosan felsóhajtottak ők is, mint Kosztolányi:

nincs meg a kincs, mire vágytam,

A kincs, amiért porig égtem.

De az első döbbenet után remény és izgalom csillant fel a szemükben. Talán nekik is azt súgta valami, amit a manók küldöttsége Pánnak Goethe Faustjában:

Most csodás forrást találtunk,

itt mellettünk csörgedez;

bármily vakmerő a vágyunk,

többet ígér százszor ez.

 

Rajtad áll csak, hogy beváltsa,

terjeszd rá oltalmadat:

jót hoz az egész világra

minden kincs, ha őre vagy.

A bükiek lemondtak hát a vakmerő vágyról, hogy olajat találjanak, s álmodtak valami még szebbet, még merészebbet. Elhatározták, hogy bármilyen hosszú időbe telik majd álmuk valóra váltása, megőrzik a talált kincset.

A gyógyvízkincs pedig visszatükrözte az itt lakók örömét, reményét és lelkesedését, s ezek az érzések formáltak lassanként egy fürdőt a gyógyvíz köré. Ezek vitték a hírét, aminek nemcsak a gyógyvízzé, gyógyfürdővé, majd országos jelentőségű gyógyhellyé nyilvánítását köszönheti a fürdő, de a bükiek mellett a környékbeliek, az ország távoli részein lakók és a határon túl élők szeretetét is.

A Fürdő tehát épült, szépült, növekedett. Egyre jobban csillogott, egyre messzebbre látszott a fénye. De együtt fejlődött vele Bük is. Itt nőttek fel helybéli gyerekek, ide jártak kikapcsolódni a büki fiatalok, és idejöttek feltöltődni, gyógyulni, pihenni az idősebbek is. Egyszerre tekintettek a Gyógyfürdőre féltő gondoskodással és boldog büszkeséggel. Mondták is magukban:

Csak az enyém légy, néha azt szeretném,

Majd, hogy a világ lássa kincsemet

Azt hiszem, a Büki Gyógyfürdő sikere éppen abban áll, hogy nem kell e kettő között választani. 50 éve alatt nem nőtte ki a várost, nem idegenedett el tőle. Az ország második legnagyobb gyógyfürdője, nemzetközi hírnévnek örvend, dinamikusan fejlődik, európai színvonalú környezetet és szolgáltatásokat kínál, de emellett megmaradt a bükiek kedves, otthonos fürdőhelyének és találkozási pontjának. Az arcát egyszerre fordítja a világ és helyiek felé.

Fennállásának 50. évfordulóján többet, szebbet nem is kívánhatnék, minthogy maradjon meg ilyennek még nagyon sokáig."