PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Hétrétország az Őrségben

  nyomtatási kép

Augusztus 20-áig várja nyitott portákkal és változatos kulturális programokkal vendégeit a "szerek és porták fesztiválja", Hétrétország az Őrségben. A fesztivál bővelkedik a színvonalas zenei, színházi, irodalmi és filmes eseményekben, s emellett lehetőséget ad arra, hogy a látogatók régi falusi portákon pillantsanak be kézművesek műhelyeibe. A Hétrétország programsorozatot V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg szombaton:

"Az idő rohanását néha nosztalgiával, néha döbbenten figyelem, de ma kivételesen nagyon örülök, hogy ilyen gyorsan elszaladt egy év, és újra itt találkozhatunk: Hétrétországban, a szerek és porták fesztiválján, az Őrség hagyományos, hetedhét határra szóló varázslatos tíz napján.

Mindig is éreztem, hogy a 7-es, egy nagyon vidám szám, de most, hogy a Hétrétország fesztiválra készülődvén utána olvastam, meg is bizonyosodtam róla. A matematikában a hetes úgy nevezett boldog szám. Mégpedig azért, mert ha négyzetre emeljük, majd a kapott szám számjegyeinek négyzetszámát összeadjuk, s ezt addig ismételjük, amíg egyjegyű számot nem kapunk, az eredmény 1 lesz. Kipróbáltam, és jelentem, igaz. Bár nem értem, hogy a 7-es szám, ettől miért volna boldog.

Szerintem sokkal boldogabb attól, hogy a szivárvány 7 színből áll a Göncölszekér pedig 7 csillagból, na, meg persze attól, hogy az Őrség híres fesztiváljának a nevében is ott szerepel a 7-es.

A boldog 7-es szám bűvöletében újra elolvastam Lázár Ervin A hétfejű Tündér című meséjét. A mese főszereplője elindul Csodaországba, mert úgy tudja, ott él az a hétfejű szörny vagy hétfejű sárkány vagy hétfejű boszorka, aki őt csúnyává varázsolta. Megkeresi hát, s bosszúból sorra lekaszabolja 6 fejét, de mire a hetedik fejéhez érne, addigra akit szörnynek hitt, az átöleli őt. A szemében a mesehős meglátja önmagát, és rájön, hogy nem is csúnya, hanem szép. Felismeri, hogy valójában nem szörnnyel, hanem egy hétfejű tündérrel volt dolga, ezért mellé szegődik, hogy a megmaradt egy fejét oltalmazza.

Hogy miért meséltem el ezt Önöknek? Mert az a meggyőződésem, hogy ez a történet itt, az Őrségben történt meg, méghozzá valamikor 2001 előtt, mert azóta a Szerek és porták fesztiváljának köszönhetően, újra kinőtt a sárkány 6 levágott feje.

Nem hiszik? Lássuk csak. Amikor a kisfiú levágta a tündér első fejét, megzendült a világ. S itt, Hétrétország berkeiben zengeni fog a napokban is: hol az Európa Kiadónak, hol Huzella Péternek, hol a szépen szóló hegedűknek köszönhetően.

A második fej levágásakor illatok szabadultak el. A nyitott portákról most is hozza őket a szél: szénáét, rétesét, tökmagolajét, kürtőskalácsét?

Amikor a harmadik fej is porba hullott, források csermelyek bugyogtak fel. S majd holnap a Sodró szavak napján bukkannak fel újra, a "Tíz, tíz, tiszta víz" bemutatón.

A negyedik fej lekaszabolásával aranyhajfonatok libbentek és tűntek el. Nem lesz ez másképp a fesztivál ideje alatt sem. Különösen a Temérdek Tánc Napján lobognak majd a hajfonatok.

Amikor az ötödik fej hullott le, szánhúzó lovak csengettyűjének hangját lehetett hallani. Itt pedig gyerekkacaj csilingel majd az Iciri-piciri játszóházban és a Gyerektáncházban.

Végül, amint a mesehős a hatodik fejet is levágta, békességes harangok szólaltak meg. Akik pedig itt lesznek, azokat akár mindennap máshol érheti a béke és a harangszó: lovas portán, kecskefarmon, fazekasműhelyben?

Engedjék meg, hogy a felsorolást a teljesség igénye nélkül befejezzem, mert ha mindent megpróbálnék megemlíteni, hamar kifogynék a szuszból! Csak egy szót még a mesebeli tündér hetedik fejéről. Azt sosem vágták le, így nem tudhatjuk biztosan, mi a titka, de azt hiszem, a szeretet lakik benne. Az, ami ezt a fesztivált is összetartja. Csak azt tudom mondani, amivel Lázár Ervin is zárta a meséjét: Erre az egyre vigyázzunk hát mindannyian."