PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Zala menti színpompás kaleidoszkóp

  nyomtatási kép

Augusztus 10-11-12-én zajlottak a XXIX. Zalamenti Napok Zalalövőn. A rendezvénysorozatot 1983-ban a község fiataljai álmodták meg, akik szerettek volna egy saját ünnepet. A Zalamenti Napok azóta háromnapos kulturális seregszemlévé nőtte ki magát. Idén V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg:

"Végre itt vannak újra, immáron 29. alkalommal a Zala Menti Napok. A Napok, amelyek mindig olyan színesek és izgalmasak. Kezünkbe vesszük a meghívót, és úgy érezzük magunkat, mint a kisgyerek a cukorkaboltban, vagy mint a szerelmes ifjú a virágüzletben. Rengeteg szín, illat, íz, forma, hangulat! Hova kapjunk? Melyiket válasszunk?

De ami a legszebb az egészben: nem kell választanunk. Van rá három napunk, hogy sorra megnézzük, meghallgassuk, kipróbáljuk mindazt, ami a programok közül felkeltette az érdeklődésünket. Könnyű dolgunk van, de nem volt az a szervezőknek. Elképzelem, ahogy neki láttak a rendezésnek. Olyan lehetett, mint amikor az ember belép az új lakásába, az üres helyiségek fehér falai közé, kezébe veszi a festék-színmintát, a bútorkatalógusokat, és hirtelen minden tetszik neki, mindent szeretne.

Ahogyan elnézem az idei programokat (de említhetném bármelyik évet), a szervezőknek nem sikerült olyan higgadt, bölcs döntéseket hozniuk a fesztiválprogram összeállításakor, mint az otthon berendezésekor. Egy-két visszafogott falszín és elegáns bútor kiválasztása helyett beleszuszakoltak a Zala Menti Napokba mindent, amit csak tudtak. Jól tették, köszönet Nekik érte. Mert talán kicsit zsúfolt lenne minden hétköznapunkat egy ilyen vidám, zeneszótól hangos, emberekkel teli, programoktól mozgalmas városban leélni, de ezt az augusztus közepi hétvégét jobban nem is lehetne eltölteni.

A Zala Menti Napok jelentik a város, a környék kaleidoszkópját, amibe évente egyszer belenézünk, hogy azután három napig hagyjunk magunkat tőle egy kicsit elvarázsolni. A kaleidoszkóp egyszerű és bámulatos - írja Ancsel Éva. Elég, ha tíz különböző alakú, más-más színűre festett üvegdarabkát helyezünk el benne, mielőtt lezárnánk. A tükörrendszer elvégzi a dolgát. Aztán megrázhatjuk tízszer, tízezerszer, és soha többé nem fogjuk látni ugyanazt a mintázatot.

Annak idején 1983-ban a zalalövői fiatalok, akik megálmodták ezt a rendezvénysorozatot, egy adag vidámságot, lelkesedést, kíváncsiságot és izgalmat tettek ebbe a kaleidoszkópba. Azóta 29-szer rázták meg, és valóban minden évben új és új színes kavalkádot hozott létre.

2012 mozaikjai között például találhatnak kiállításokat, kirakodó vásárt, gyerekműsort, tekeversenyt, térzenét, bábszínházat, horgászatot, fogathajtást és táncot is. Már maga a meghívó is színes képet mutat, de a kaleidoszkóp akkor nyújt igazán szép látványt, ha folyamatosan mozgásban tartják. Ez pedig már a vendégek, a látogatók feladata. Forgassák úgy ezt a három napot, hogy minél több színes képet hozzanak ki belőle, amelyeknek az emléke kitart majd egészen a jövő évi Zala Menti Napokig."