PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A klímavédelemről Bonyhádon

  nyomtatási kép

Az Európai Unió 2014-től életbe lépő új Közös Agrárpolitikájáról és klímavédelemről beszélt V. Németh vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken Bonyhádon, A XII. Tarkafesztivál keretében tartott agrárfórumon.

A klímaváltozás hatása nem unokáink életében következik be, hanem már ma észlelhető, ezért most kell tenni ellene - mutatott rá V. Németh Zsolt.  Az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának (KAP) zöld komponense a klímavédelmet szolgálja - tette hozzá.

Elmondta, előírás lesz, hogy a KAP első pilléres támogatásai - a közvetlen mezőgazdasági támogatások - esetében a kifizetések 30 százaléka szolgálja a klímavédelmet. A zöld komponens lehet biogazdálkodási elem vagy a termőföld pihentetése.

Kötelező lesz továbbá a három hektárnál nagyobb birtokon legalább három növényi kultúrát telepíteni. Ma jellemzően négy növényt termesztenek Magyarországon: búzát, kukoricát, napraforgót és repcét - mondta az államtitkár, hozzáfűzve: az Európai Unió meg fogja követelni a biodiverzitás megőrzését vagy fejlesztését.

Az új KAP talán legtöbb vitát kiváltó elemeként említette, hogy a gyepek kivételével az alaptámogatásra jogosult területek hét százalékát ökológiai célterületként kell kezelni. Az ökológiai zóna tájvédelmet, teraszok kialakítását, erdősítést, területpihentetést foglalhat magába. Ez azonban a versenyt nem fogja befolyásolni, mert az elvárásokat mindenkinek egyformán teljesítenie kell - mondta a vidékfejlesztési államtitkár.

 

Forrás: MTI