PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

A vidékfejlesztési tárca megkezdte a következő uniós programozási időszak tervezését

  nyomtatási kép

Megkezdődött a 2014-2020 közötti uniós programozási időszak tervezése a Vidékfejlesztési Minisztériumban - közölte V. Németh Zsolt, a tárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön a Sziget Fesztivál helyszínén tartott sajtótájékoztatón, ahol beszámoltak a szezonális nyári ellenőrzések eredményéről is.

Magyarország az Európai Unió agrártermelésének 2 százalékát adja, a támogatásoknak viszont 3-3,2 százalékát kapja, így az ország egyértelműen haszonélvezője a közös agrárpolitikának - mondta V. Németh Zsolt. Az államtitkár közölte: a következő uniós programozási időszakban a legnagyobb forrásokat már nem a piac hektikusságának kivédésére vagy a gazdálkodók jövedelmére szánják, hanem átfogó célokra. Újszerű lesz, hogy a fejlesztési politikák nem különülnek majd el annyira, mint jelenleg - mondta. Hozzátette, hogy a merev lehatárolás sok problémát okozott, mert nem lehetett komplex programokat kialakítani. Ezt a következő időszak feloldja, minden országban létre kell hozni egy közös stratégiai keretet.

 A tervezés is változik: nem külön ágazati stratégiák készülnek majd, hanem területenként kell meghatározni, hogy milyen beavatkozásokra van szükség például az agráriumban, az energetikában vagy az egészségügyben, ami az eddiginél jóval szorosabb együttműködést feltételez - mondta el V. Németh Zsolt.

A sajtótájékoztatón Bognár Lajos, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára a szezonális nyári ellenőrzésekről elmondta: a megyei kormányhivatalok 5.800 ellenőrzést végeztek júliusban. Élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságok miatt 62 esetben kellett a vizsgált vállalkozás tevékenységét korlátozni, 147-szer pedig figyelmeztetéssel éltek. Bírságot 269 esetben szabtak ki, összesen 22,5 millió forint értékben. Gyerektábort négy esetben kellett bezáratni.

21 ezer tétel élelmiszert vizsgáltak meg, az ellenőrzött mennyiség 1,6 százalékát, 23 tonnát kellett kivonni a forgalomból - közölte a helyettes államtitkár, jelezve, hogy az ellenőrzéseket augusztusban is folytatják.

Forrás: MTI