PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Sportlétesítmény és szobor őrzi Tóth Zoltán emlékét Jánosházán

  nyomtatási kép

Szombaton rendezték a Tóth Zoltán labdarúgó tornát Jánosházán. Ettől a naptól fogva a jánosházi sportlétesítmény a településről származott legendás labdarúgó nevét viseli, és az ő emléket őrzi a róla készült szobor, Illés Erika alkotása is. Az egyszeres válogatott, tíz bajnoki gólt szerzett egykori Haladás-játékos Tóth Zoltán szobrát Nyilasi Tibor, Halmosi Zoltán, Szarka Zoltán és Simon Ferenc leplezte le, és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel:

"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb - ezt Bill Shankly, a Liverpool FC egykori legendás vezetőedzője mondta. Az ő szobra ma a liverpooli stadion mellett áll, talapzatán pedig ez a felirat olvasható: Boldoggá tette az embereket.

Ez talán meg is magyarázza, miért olyan fontos a labdarúgás, és általában a sport. Miért fontos, hogy legyenek sportlétesítmények, labdarúgótornák, sportversenyek, ahol edzhetjük az akaratunkat, kitartásunkat, ahol feszegethetjük a határainkat. Miért fontos, hogy a gyerekeink megismerjék a mozgás örömét, a csapatszellemet, a fair playt, ami aztán egész életükben elkíséri őket.

Most, amikor javában folyik a londoni olimpia, sokan gondolkodnak el ezen, sokan fogalmazzák meg, sokan öntik szavakba. Úgy gondolom, nekem nem tisztem, hogy a sport jelentőségét hangsúlyozzam ma, de talán nincs is erre szükség - hiszen olyan magától értetődő.

Az már érdekesebb kérdés, hogy miért érezzük fontosnak, hogy szobrot állítsunk a sport nagyjainak Müron Diszkoszvetőjétől kezdve, az említett edző bronzba öntött alakján át, egészen Illés Erika Tóth Zoltánnak emléket állító alkotásáig. Ezen tűnődve eszembe jutott gyermekkori könyv- és filmélményem: az Abigél.

Bizonyára emlékeznek a történetre: Abigél szobra a bentlakásos iskola udvarán állt, és a diákok bármilyen gonddal-bajjal fordulhattak hozzá. Papírfecnire írt kérdéseiket ott hagyták a korsójában, s hamarosan benne találták a megnyugtató választ, csupa nagybetűvel írva. De ebben nem volt semmi csoda. Nem volt a történetben megelevenedő szobor, csak egy hús-vér ember a szobor mögött, aki ki-kilépett a kőlak mögül, és segített, ha valakinek arra volt szüksége.

Tóth Zoltán szobra mögött is valódi alakok állnak, ezért a segítségre, bátorításra vágyó fiatalok hozzá is fordulhatnak. Mindenekelőtt ott áll mögötte ő maga, a szombathelyi Haladás egykori labdarúgója, az egyszeri válogatott, a 10 bajnoki gól szerzője. Ő az emlékével, példájával segíti az utánpótlást. Elért sikerei, személyisége erőt adnak annak, aki rápillant a szobrára. Szerencsére nincs egyedül, vele együtt ott állnak a szobor mögött Jánosháza Abigéljei: tanárok, edzők, szervezők - akikhez az ifjabb-idősebb sportolók bármikor fordulhatnak tanácsért, segítségért vagy biztatásért.

Egy-egy kudarc után, egy-egy nehezebb időszakban könnyű erről megfeledkezni. Néha kemény az edzés, hosszú a táv, magas a léc - mesélhetnének erről az érmeket sorra szerző olimpikonjaink is. De azt hiszem, abban ők is egyetértenének velünk, hogy ilyenkor nagyon jól jön, ha van kire felnézni, ha van, aki példával szolgál, és van, aki utat mutat.

Ilyen Tóth Zoltán alakja - az alakja, amit Illés Erika megformált és megőrzött a jövőnek, és az alakja, amit a helyiek emlékeikben, szívükben őriznek."