PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Falunapra gyűlt össze Őrimagyarósd apraja és nagyja

  nyomtatási kép

Zenével, tánccal, humorral és játékkal telt a szombati falunap Őrimagyarósdon. Biczó István polgármester felkérésére V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a vidám rendezvény közönségét:

"Már Démokritosz is megmondta: Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadó nélkül. S mi emberek azóta is folyton keressük az alkalmat, hogy a hétköznapok hosszú, monoton, poros útján betérhessünk egy-egy vendégfogadóba. Ezért a naptár napjai közül néhányat pirossal szedünk, bekarikázunk.

Ünnep, emléknap sok mindenhez kötődhet: valaki születéséhez, valaki halálához, valaki jelentős cselekedetéhez, egy háború kitöréséhez, egy háború végéhez, egy évszak beköszöntéséhez, egy évszak elmúlásához, valaminek a felfedezéséhez - és így tovább, és így tovább. De vajon miért tartották meg a történelem legelső ünnepét? Miért döntöttek úgy egykori őseink, hogy a végeérhetetlenül sorjázó napok közül egyet vagy többet, különleges napnak tekintenek?- teszi fel a kérdést Duncan Shelley író. Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel az elméletét.

Amikor még szétszórtan, egymástól távol éltek az emberek, amikor még nomádként vándoroltak tájról-tájra, nem volt olyan egyszerű meglátogatni egymást. Modern közlekedési eszközök híján olykor napokba, hetekbe telt az út. Ráadásul Internet, mobiltelefon hiányában nem lehetett indulás előtt odaszólni, megkérdezni, hogy az illető otthon lesz-e. Akár az is megeshetett, hogy épp egymáshoz indultak az emberek más-más úton, s elkerülték egymást.

Az író szerint épp ezért találták ki hajdanán az ünnepet, a találkozás egyetlen biztos módját, egy viszonyítási pontot térben és időben. Az emberek tudták, hogy azon a bizonyos helyen, abban a bizonyos időpontban mindenki ott lesz, aki számít.

Azt hiszem, ez a szempont mind a mai napig fontos a nemzeti ünnepeknél, a vallási ünnepeknél ugyanúgy, mint a családi ünnepeknél. S különösen igaz ez a falunapokra. Ha akarunk, kereshetünk neki aktualitást: a település alapításának a napját, nagy mezőgazdasági munkák végét, vagy egy történelmi esemény dátumát. De ez csak a felszín.

Igazából azért van falunap, hogy legyen egy helyszín és egy időpont, amit mindenki ismer Őrimagyarósdon, egy hely, egy idő, amikor a falu apraja-nagyja találkozhat, együttlehet. Hiába van autó, motor, repülő, mobiltelefon, e-mail, facebook? erre ma is ugyanolyan szükségünk van, mert nincs az a technikai eszköz, ami pótolná a személyes találkozást, a közösen eltöltött időt.

Kár is volna ilyenkor egy történelmi eseményen merengeni, vagy a jövő kihívásaira keresni a választ. Arra van épp elég feketével nyomtatott hétfő, kedd, szerda, csütörtök és péntek a naptárban. A mai nap szóljon a jelenről, a pillanat megéléséről, a pihenésről, a szórakozásról, de mindenekelőtt a találkozásról.

A mai napon tartsuk észben a gorkiji gondolatot: Az ünnepnapokat az ember maga állapítja meg önmagának. Az élet: széplány. Ajándékokat, szórakozást, mindenféle mulatságot követel; élni élvezettel kell."