PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Teleház, könyvtár, játszósarok egy helyen - átadták az iklódbördőcei közösségi házat

  nyomtatási kép

Iklódbördőce Község Önkormányzata 46 millió forintot nyert Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítására a Darányi Ignác Terv uniós társfinanszírozású pályázatán. Az összegből felújították és berendezték a közösségi házat, továbbá három éven át működtetését is ebből finanszírozzák. Az IKSzT pénteki felavatásán V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

"Cicero azt mondta, a háznak a becsületét a házigazda adja meg, és nem a ház a házigazdának. Ezért lehet, hogy az ország 635 településén kialakított vagy épp most készülő 635 Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér egytől-egyig egyedi. Mindegyiknek megvan a maga története, a maga sajátossága, a maga arculata.

Az iklódbördőcei IKSzT története engem egy szép népszokásra emlékeztet, amely az iklódbördőcei kápolna védőszentjéhez, Szent Márkhoz kapcsolódik. Április 25-e, Szent Márk evangélista emléknapja, a búzaszentelés napja. Ezen a napon megáldották a vetést, s a megszentelt búzából mindenki hazavitt egy-egy szálat. A férfiak a kalapjukra tűzték, a lányok az imádságos könyvükbe rejtették, de erejében bízva tettek belőle a beteg ember borogatásába, az állatok eledelébe is.

Az Önök közösségi terére gondolva azt mondhatjuk: a szántáson, a vetésen már túl vagyunk, de az aratás munkálatai még előttünk állnak. A külső-belső felújítás, az elektromos hálózat és a fűtésrendszer korszerűsítése - ahogyan a szántás a földet - alkalmassá, befogadóvá és termékennyé tette a közösségi házat.

A könyvtár, a teleház, a konferencia terem, a játszósarok és a folyóirat-olvasó kialakítása felér a gondos vetéssel. Plébános úr pedig ma meg is áldja az intézményt.

Az Önök hitét és szorgalmát látva bő termésre számítok, folyamatosan learatható sikerekre, értékes élményekre - de erre azért még várnunk kell. Ami viszont már ma megkezdődhet, az egy kicsit olyan, mint a Szent Márk napi népszokás:

 Aki ide betér, hazavihet a megszentelt vetésből, a reménybeli termésből egy-egy jelképes búzaszálat. Lesz, aki az interneten talál majd rá, vagy a könyvtár polcain, lesz, aki a kulturális vagy más rendezvényekről visz magával egyet. Ez a búzaszál ugyanúgy lehet egy információ, egy kis segítség, egy találkozás, mint ahogyan egy élmény vagy épp egy ötlet.

Arra kérem Önöket, ezeket a búzaszálakat ne tűzzék a kalapjukra, ne rejtsék az imakönyvükbe, hanem építsék bele az életükbe, építsék bele Iklódbördőce mindennapjaiba és jövőjébe. S amint szemesedik otthon a kalász, térjenek vissza ide, mutassák meg, mi lett belőle. Hozzák magukkal, és osszák meg egymással saját ötleteiket, saját élményeiket.

Ha így tesznek, akkor az iklódbördőcei Integrált Közösségi és Szolgáltató Térről is elmondhatjuk majd, amit a szeretetről írtak: Mint a búzakévét, összegyűjt magának?"

Az iklódbördőcei IKSzT átadásával egy időbenjelent meg a Magyar Közlönyben az a rendeletmódosítás, mely az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek hosszú távú működtetését segíti. A jogszabályváltozás lehetővé teszi az üzemeltetőknek, hogy a kötelező és az önként vállalt, ingyenes programokon felül térítés ellenében nyújtsanak szolgáltatásokat, vagy bérbe adják az épület helyiségeit. A bevételt az IKSZT működtetésére kell felhasználni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a rendelet szövegét, fogalmait is pontosította a hatékony végrehajtás érdekében. Egyértelműbbek lettek a szolgáltatások teljesítéséhez kapcsolódó feltételek, de semmilyen szigorító rendelkezést nem vezetett be a VM, hiszen a rendeletmódosítást a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája