PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Ünnepelt a Szentgotthárdi Fürdő

  nyomtatási kép

A Fürdő 5. születésnapját ünnepelték Szentgotthárdon július 6-7-8-án. A születésnapi hétvége színes programjában éjszakai fürdőzés, gyermekprogramok, koncertek szerepeltek. A város gazdaságának és turizmusának meghatározó létesítményét V. Németh Zsolt is méltatta a jubileumi ünnepségen:

"2007 egy fontos és különleges év volt. Fontos volt a csillagászok, a sarkkutatók, a társadalomtudósok és a biológusok számára egyaránt. 2007 volt a Nemzetközi Napfizikai Év, a Nemzetközi Sarki Év, az Esélyegyenlőség Európai Éve és a Delfin éve is. Szentgotthárdon azonban nem néztek ilyen távolra abban az évben, sem a Napra, sem az Északi-sarkra, sem a világbékére, de még a világ egyik legokosabb emlősére sem.

Nem mintha a szentgotthárdi polgárok ne volnának tájékozottak, érdeklődők, nyitottak. Hogyne volnának azok, mikor városuk kapu Európa nyugati országira, s egyben legfiatalabb nemzeti parkunk, az Őrség kapuja is! Egyszerűen azért nem néztek a városiak a távolba, mert itt, a szűkebb hazájukban is nagy dolgok történtek. Talán, ha nem épp a születésnapi hétvégét ülnénk, akkor is mindenki pontosan tudná, 2007. július 9-ére, a Szentgotthárdi Fürdő megnyitására utalok.

Érdekességként mondom, nemcsak a Fürdő ünnepli mostanában a születésnapját: tegnap volt John D. Rockefeller születésének az évfordulója. Ez biztató a Fürdő gazdag jövőjére nézve, hiszen Rockefeller volt a világ egyik legismertebb milliárdosa. Ráadásul tőle származik a mondás: A siker titka, hogy a szokásos dolgokat szokatlanul jól csinálod. Ezt a tanácsot Szentgotthárd is megfogadta, és a rómaiak, a törökök után építtetett és működtet egy olyan fürdőt, ami bármelyik híres társával felveszi a versenyt.

A Szentgotthárdi Fürdő nem szorul a méltatásomra, hisz aki valaha itt járt, tudja, látja, milyen. Ezért inkább elődeiről hoztam néhány érdekességet.

Tudták például, hogy a török fürdőkben azért rendelték el a péntekenkénti tisztálkodást, hogy Mohamed prófétának minél több híve szülessen? Ugyanis maga a próféta vallotta, hogy a tisztaság jó hatással van a nemzőképességre. És azt hallották, hogy a török fürdő volt a feleségek kiválasztásának a helyszíne is? Na, nem a leendő férjek választottak itt párt maguknak. Ők sokszor még a feleségük arcát sem láthatták az esküvő előtt. Viszont az édesanyák jól szemügyre vehették a női fürdőzéskor a feleségnek való hölgyeket.

A római fürdőkről olvasták már? A római császár számára egy fürdő megépítése a hatalmat szimbolizálta, azt, hogy uralkodni tud a természet egyik legyőzhetetlennek hitt elemén, a vízen. A császárok ezért rendszerint magukról nevezték el a fürdőket. A római nép számára pedig nemcsak a tisztálkodást szolgálta fürdő, hanem közösségi teret is jelentett, ahol rangot és címet levetkőzve, az egyenlőség illúziójában találkozhattak a különböző társadalmi rétegek.

Érdekes volna megvizsgálni, mit őrzött meg a Szentgotthárdi Fürdő az elődei jellegzetességei közül. De hagyjuk az összehasonlítást a történészekre és a tudósokra - mi úgyis elfogultak vagyunk! Ezért a Szentgotthárdi Fürdő jellemzését én Jékely Zoltán rövid, velős disztichonjával foglalnám össze:

Itt úsztam! Vándor, vidd hírül a rómaiaknak:

Emmellett valahány thermájuk pocsolya.