PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Indul a Tanyaprogram

  nyomtatási kép

2012. július 9-én megnyílt a Tanyafejlesztési Program új pályázati időszaka, augusztus végéig 240 alföldi településről lehet beadni a pályázatokat. Idén 1,5 milliárd forint jut a tanyás térségek fejlesztésére. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár erről kedden beszélt Kecskeméten, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) szakmai tájékoztató napján.

"Ennek a rendezvénynek jelképes helyszíne. Itt, Kecskeméten, az ország legnagyobb tanyás térsége, a Homokhátság szívében, minden tanyáról kimondott szónak megsokszorozódik a súlya. A helyszín mellett a mai program időpontja is érdekes. 1871-ben épp ezen a napon született a francia regényíró, Marcel Proust, aki hét köteten át szaladt Az eltűnt idő nyomában, mert megízlelte egy sütemény ízét, ami felidézte gyermekkorát.

A vidéken élők számára is ezer íz, emlék és hangulat kötődik a tanyai életformához, s mi, a vidékfejlesztésért dolgozók, fontosnak tartjuk, hogy mindez élő valóság legyen ma is. A tanyavilágban nem muzeális értéket látunk, épp ezért a tanyaprogramot sem a nosztalgiázásra, hanem a jövőbe, a fejlődésbe vetett hitre építettük.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a tanya "egy lakóépületet és néhány hozzá tartozó gazdasági épületet magába foglaló, paraszti használatú állandóan lakott magános telep." A vidékfejlesztési tárca számára azonban ennél sokkal több: jellegzetes földrajzi, építészeti, néprajzi és tájképi értékeket őrző települési-, élet- és gazdálkodási forma; a természeti és környezeti feltételekhez legjobban alkalmazkodott létmód, ami fontos része a jövő korszerű mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének; a fenntartható fejlődés, a többfunkciós mezőgazdaság európai fejlesztési modelljének lehetséges mintapéldája; röviden: nemzeti örökségünk, de nem "eltűnt idő", hanem életképes jelen és egyben Európa jövője" - emelte ki az államtitkár köszöntő előadásban.

V. Németh zsolt elmondta, a pályázatot hasonló rendszerben hirdették meg, mint az elmúlt esztendőben: az önkormányzatok, az önkormányzati társulások és a tanyagazdaságok is forráshoz juthatnak.

A VM és a NAKVI három állomásból álló tájékoztató rendezvénysorozata a Magyar Tanyákért Programiroda közreműködésével július 13-án Mezőtúron, majd július 17-én Kállósemjénben folytatódik.