PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Családi élmény- és kalandpark nyílt Zalaszabaron

  nyomtatási kép

Dinamikus, izgalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt Zalaszabar az aktív pihenésre vágyó vendégeinek: családi élmény- és kalandpark épült a közel 15 millió forint értékű turisztikai célra megítélt támogatásból. A strandröplabda-, kispályás futball-, íjász-, lézerharc- és akadálypályát magában foglaló parkot V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át vasárnap:

"Zalaszabarra jönni mindig öröm. Az embert itt hol halászlével, hol borkóstolóval fogadják, és mindig kis-balatoni panorámával várják. Ezúttal pedig egy olyan beruházás egyik elkészült fejezetével, aminek már nevében, céljában is benne foglaltatik: Szívesen látjuk?

Szívesen látnak, szívesen jöttem, hiszen sportpályát, játszóteret, kalandparkot átadni igen hálás és derűs feladat. De korántsem komolytalan vagy súlytalan! Hiszen játszani annyi tesz: cselekedni, tudatosan, örömmel és annyira elkötelezetten, mintha az ember tudná, mit hoz jövő.

Ilyen szellemben folyik a játék Zalaszabaron már évek óta, komolyan, tudatosan, a jövőt szem előtt tartva, de mindig lelkesedéssel. Játszanak itt a térség természeti adottságaival, hagyományaival, épített örökségével, játszanak saját belső erőforrásaikkal, kreatív ötleteikkel, elképzeléseikkel. S mint minden komoly játéknak, ennek is nagyszerű eredményei lettek, amelyeket magamnak is volt szerencsém látni.

Ilyen a felújított Baán pince és borház, amely miközben nemes italt biztosít a derűs ünneplések, mély baráti beszélgetések mellé, egyszerre gondoskodik a közösség megőrzéséről, a hagyományok ápolásáról, ízeink és értékeink népszerűsítéséről is. Azután ott van a szerviz- és raktárbázis, ami a zalaszabari gazdaságot, állattartást, termelést, a gépek karbantartását, a jövedelemszerzést és a vállalkozás fejlesztését segíti. És a komoly játék eredménye a Holnapocska Tábor is, melyben nehéz helyzetben lévő vagy épp betegségből gyógyuló gyermekek tanulhatnak és szórakozhatnak önfeledten.

Emlékszem, tavaly ősszel, a szerviz és raktárbázis átadásakor, azzal búcsúztam: bízom benne, hogy a zalaszabariak továbbra is kertészek, az ültetők attitűdjével folytatják a munkájukat. Tudják, ők folyton küzdenek a viharokkal, az évszakokkal, és csak ritkán pihennek. De épp ezért az épülettel ellentétben a kert fejlődése soha nem ér véget. És miközben állandó figyelmet követel a kertésztől, azt is lehetővé teszi, hogy az élet egy nagy kaland legyen számára.  Talán soha ilyen igaz nem volt még, hogy a munka egyben kaland is, mint most, amikor a gyerekek és családok kikapcsolódását, aktív pihenését szolgáló kalandparkot építették meg.

Azzal kezdtem, hogy Zalaszabarra jönni mindig jó. Mostantól még eggyel több ok van arra, hogy az országunk különböző pontjain lakó, sőt, a határon túl élő emberek is felkerekedjenek, és ellátogassanak ide. A magyar vidék ezerszínű mozaikja megismerésére egyre több az ok, s lemondani erről, egyre kevesebb a kifogás. Ezt vidékfejlesztésért felelős államtitkárként nagy öröm látni.

Ennek szellemében a zalaszabari élmény- és kalandparkot Csoóri Sándor soraival nyitom meg, s remélem, gondolata sok leendő vendég fülébe bogarat ültet:

El kell indulni minden útra,

az embert minden úton várják.

Nincs halálos érv a maradásra,

csak a találkozásra s a kalandra."