PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Malacfesztivál és falumegújítás Pusztacsón

  nyomtatási kép

Megújult a pusztacsói faluközpont: korszerűvé tették a játszóteret, felújították a faluházat és szebb külsőt kapott a templom előtti pihenőtér is. A 16,2 millió forintos beruházást a szombati falunapon avatták fel, a hagyományteremtő céllal első alkalommal megrendezett Malacfesztivál keretében. A megújult faluközpontot átadásán V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntőt mondott:

A legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódnak, az otthon, amelyiknek falát aggódás, szeretet, gondoskodás s a jövendők bizakodó hite emelte föl. És fák. Amiket nem azért ültetett valaki, hogy hasznukat lássa. Hanem azért, mert szépségre és jövendőre gondolt, békességre gondolt, és a lelke tele volt derűvel - írja Wass Albert.

Sorait olvasva egy takaros családi ház elevenedik meg előttünk. Vagy épp egy tágabb értelemben vett otthon: a szülőfalunk, lakóhelyünk, és annak kedves épületei, terei. Elnézem a pusztacsói falumegújítási beruházás eredményét, annak fogadtatását, és úgy látom, hogy Pusztacsó vezetői és lakói ugyanazzal a szeretettel, ugyanazzal a törődéssel fordulnak szűkebb és tágabb otthonuk felé is.

A faluházat is ugyanolyan aggódással, gondoskodással újították fel, ahogyan azt egy családi fészekkel tennék. A templom előtti pihenőtér kialakításakor is szépségre, jövendőre és békességre gondoltak, és derűvel teli lélekkel varázsolták újjá a játszóteret is.  Az író szavai nyomán tehát bátran mondhatjuk, egy valódi otthon épült-szépült Pusztacsó központjában.

Amikor a Nemzeti Vidékstratégiát fogalmaztuk a Vidékfejlesztési Minisztériumban, mi is ilyen otthonos, élhető vidéki településeket és ilyen törekvő, összetartó vidéki közösségeket képzeltünk el. Úgy gondoljuk, hogy a vidéki életminőség javításának fontos eleme az ellátás, az alapvető szolgáltatások biztosítása, a hivatal, az orvosi rendelő, a posta, a helyi közlekedés. De legalább ilyen fontosnak tartjuk a megőrzését, a féltő gondozását mindannak, ami meghatározza a helyi társadalom, a falusi közösségek identitását, együvé tartozását. Ilyen a templom, az iskola, a faluház és a különböző közösségi terek, mint a pusztacsói pihenőtér vagy a játszótér.

Hallották tehát, hogyan írja le az otthon fogalmát az író, és hogyan definiálja azt a vidékfejlesztési szakember. De ennél sokkal fontosabb, hogy Önök mit gondolnak erről, hogy Önök mitől tartják kényelmesnek, szerethetőnek, otthonosnak Pusztacsót.

A természeti adottságai miatt? Attól, hogy >>réttye jó, fája elég, eladásra is jó módgya<< - ahogyan Vályi András írta róla 1796-ban?  Vagy épp épített értékei miatt, a Szent István templomért, a faluházért szeretik? Esetleg a faluközösség hagyományai, értékei, szokásai miatt érzik magukat itt otthon? Gyanítom, mindezek a tényezők szerepet játszanak benne, és ki tudja hány még, amelyet csak Önök ismerhetnek, Önök érthetnek.

Kívánom, hogy legyen erejük, egészségük mindezt megtartani, és évről évre továbbgyarapítani. Addig pedig vegyék birtokukba, lakják be, és töltsék meg élettel a megújult faluközpontot!"