PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Ne csak a cseréptepsit, a csörgőkorsót vegyék észre?

  nyomtatási kép

?lássák meg mögötte az embert, a közösséget is - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken Magyarszombatfán, a XI. Fazekas Napok első, szakmai napján.

Az államtitkár évek óta látogatja a gerencsérek hagyományőrző fesztiválját, s ahogy a kilencediken, a tízediken, úgy az idei tizenegyediken is ő köszöntötte a Fazekas Napok vendégeit. A fazekasok hétvégéje a fazekas- és kerámiatermékek kiállításával vette kezdetét, amelyet V. Németh Zsolt az alábbi gondolatokkal nyitott meg:

"Idefelé jövet egy fohászt mondogattam magamban, és tovább is gondoltam: Uram, ki műhelyedben egykor formáltad a fazekasremeket, első a mívességben, ki a sárnak hajlandóságát ismered, tartsd meg a magyarszombatfai gerencséreket. Add, hogy a korongjuk mindig forogjon, hogy a formálódó agyag kezük alól ki ne fogyjon.

Ideérve, körbenézve érzem csak, milyen fontos, amit kértem. Most, hogy látom magam körül a fazekas- és kerámiaremekeket, a mesterembereket és a szépre-jóra éhes vendégeket: az évek óta elkötelezetteket és az újdonsággal ismerkedőket.

Még csak ébredezik a XI. Fazekas Napok, de az előttünk álló hétvége izgalma már itt van a levegőben. Ezért lehet, hogy ez a most nyíló, az ország minden szegletéből érkezett fazekas- és kerámiatermékből összeállított bemutató sem a klasszikus értelemben vett kiállítás. Nem az a naftalinszagú, üvegburás, múzeumi hangulatú tárlat, sokkal inkább ízelítő, kedvcsináló.

Ezért arra biztatom Önöket, ne maradjanak meg a nézelődésnél. Ismerjék meg közelebbről ezeket a szép és hasznos tárgyakat, fogják kézbe őket, gondolkozzanak el, hol lenne helyük az otthonukban, és vigyék haza a vásárból, ami a házukba kívánkozik. De ne csak a cseréptepsit, a csörgőkorsót vegyék észre, lássák meg mögötte az embert, a közösséget is.

Itt, Magyarszombatfán ezt is megtehetik. Beleshetnek a gerencsérek műhelyébe, megnézhetik a forgó korongot, az izzó kemencét. Megtudhatják, melyik tárgy mire való, mi a története, melyik motívum honnan ered. Biztos vagyok benne, hogy ezáltal  gazdagabbak lesznek.

Számomra a Fazekas Napok legnagyobb ajándéka az, hogy itt lehetek, egy hagyományait megélő, összetartó közösségben, és hogy elnézhetem a fazekasokat munka közben, megsejtve valamit az élet titkaiból.

Amikor a sebesen forgó korongot látom, elsőként az jut eszembe: így szalad el velünk, így szalad el mellettünk az élet is. Mókuskerék? Szélmalomharc? De aztán a fazekasmester ügyes keze megérinti az agyagot, s az alaktalan sár formálódni kezd, harmonikussá válik. Ekkor eszembe jut: így alakítja életünket, munkákat, kapcsolatainkat is minden jó szándékú, átgondolt szó, gesztus és cselekedet.

Nézem, nézem a korongot, és a forgás már-már egyhangúnak tűnik, amikor a fazekas megnedvesíti az agyagot, és az új életre kap, tovább formálódik. Számomra valami hasonlót jelentenek a magyarszombatfai fazekas napok, kézműves foglalkozások és néptáncbemutatók: egy kis megállást a hétköznapokban, egy titkot, egy praktikát, amivel hétfőtől újra kicsit könnyebben megy a munka.

Hogy ez a varázslat mielőbb kezdetét vehesse, most - néhány verssort kölcsönözve - megnyitom a kiállítást, s vele a XI. Fazekas Napokat:

A fazekas elvesz a nagy halomból

egy marék nedves, síma agyagot.

Kis kúpot csinál belőle, korongol,

s az elvett maréknyi agyag helyébe,

hogy egyforma maradjon a halom,

- gondolva a fiára, s a jövőre -

odaragaszt a másik oldalon.

Ezt teszem én is. Ezt teszik a költők,

egymás után a sok-sok nemzedék.

Segítünk mi az utánunk jövőknek

és őseinknek fogjuk a kezét."