PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Körzeti Bölcsőde nyílt Vasszécsenyben

  nyomtatási kép

Az óvoda és általános iskola mellett már bölcsődébe is ide járhatnak Vasszécsenybe a helyi és a környező településeken lakó gyerekek. Vasárnap avatták fel a település új intézményét, a térségi bölcsődét. A 80 millió forintos beruházás kilencven százalék támogatásból és 10 százalék önrészből valósulhatott meg.

A bölcsőde működéséhez napkollektor állítja elő a meleg vizet, és biomasszával biztosítják majd a fűtését. Az átadáson V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mondott ünnepi beszédet:

"Vasszécseny egy nagyon gazdag település. És nemcsak azért, mert van neki ivóvíz- és földgáz-hálózata, csatorna- és kábeltévé-rendszere. Nem is csak a kastélyszállója, műemléktemploma, lovas udvara vagy művelődési háza miatt. Hanem azért is, mert van neki festőművésze, textilművésze, költője, kékfestője, asszonykórusa és futballcsapata? s sorolhatnám tovább napestig. Vasszécseny az itt lakó emberektől, a közösségétől gazdag.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként úgy gondolom, hogy bár nagyon fontosak a természeti és gazdasági adottságok, az intézmények és a szolgáltatások, egy településnek mégis az őt lakó közösség a legfontosabb erőforrása. A jó hír az, hogy ez az erőforrás, megújuló erőforrás, amelyből folyamatos az utánpótlás.

Amikor megújuló energiáról beszélünk, általában napelemekre, szélerőművekre, bioüzemenyagokra gondolunk. De nem szabad elfelejtenünk, hogy nincs jövő a közösség megújulása nélkül, hogy a legfontosabb, legsokrétűbben felhasználható energia az, ami a helyiek szívében-lelkében, tudásában és akaratában rejlik. Ezt az energiát azonban nem termelni kell, csak előcsalogatni: gyermekeinkből, unokáinkból, méghozzá nevelés útján.

Mark Twain szerint minden a nevelés, mert az őszibarack egykor keserű mandula volt, a kelvirág pedig nem egyéb, mint diplomás kelkáposzta. Azt hiszem, Vasszécseny legújabb intézménye, a Körzeti Bölcsőde jelentős előnnyel indul az utánpótlás-nevelésben, ugyanis a községből és a környező településekből egyetlen keserű mandulát, egyetlen bamba kelkáposztát sem fognak bölcsibe íratni. Helyettük csupa olyan kisfiú és kislány érkezik majd, aki szülei szeretete és gondoskodása alatt máris mosolygó barackká és tündöklő kelvirággá érett.

De a gyümölcsszedés, a szüretelés ideje még messze van. Addig a körzet ígéretes csöppségeinek még nagyon sok gondoskodásra, figyelemre, szeretetre és tanításra van szüksége. A kertészek között lesznek majd óvónők, tanárok, rokonok, barátok, nehézségek, kihívások is. De még mielőtt velük találkoznának, először a bölcsőde pedagógusait ismerik majd meg a gyermekek. Szüleik, nagyszüleik, testvéreik mellett elsőként tőlük kapnak segítséget, tudást és útmutatást.

Ezért a bölcsőde nagy események helyszíne, nagy csodák kiindulópontja lesz. Mivel itt készül az utánpótlás, ez lesz Vasszécseny és körzete egyik legfontosabb intézménye. És mivel a magyar vidék a helyi közösségekből nyeri az erejét, Magyarország támaszkodik vidékére, Európa pedig számít az őt alkotó országokra, ez a pici létesítmény egészen fentről: térségi, országos és európai szempontból is jelentős lesz. Kívánom, hát hogy legyen nevetéstől zengő, békés és virágzó kertje a jövő apró gyümölcseinek!"