PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

50 éves a Közös Agrárpolitika

  nyomtatási kép

50 évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel - idézte George Orwell szavait V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett "KAP reform 2014-2020 - Agrárgazdasági kihívások" konferencián.  - A megszemélyesített Közös Agrárpolitikáé érett és markáns, de megújításra szorul - tette hozzá.

Az 50 éves évforduló tiszteletére rendezett nagyszabású konferencián az előadók - köztük Dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, Czerván György agárgazdaságért felelős államtitkár és Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár -  elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen legyen a Közös Agrárpolitika a 2014 utáni új, 7 éves költségvetési ciklusban, amelynek tervezésénél a tagállamok és az uniós intézmények meghatározzák a rendelkezésre álló források elosztását is. Az Európai Bizottság múlt év őszén hozta nyilvánosságra a KAP-ról szóló részletes javaslatát, amelyről jelenleg is vitázik a Tanács és az Európai Parlament. 2012 végéig, legkésőbb 2013 elejéig kell megegyezniük, hogy a jogszabálycsomag 2014.január elsején életbe léphessen.

V. Németh Zsolt szerint a vidékfejlesztési politikában 2014-től több fontos változásra lehet számítani.A különböző pénzügyi alapok az eddigiektől eltérően Közös Stratégiai Keretbe fognak tartozni, így lehetőség lesz az egyes programok összehangolására, a több alapból finanszírozott fejlesztésekre. A rugalmasság érdekében megszűnik a vidékfejlesztési program tengelyszerű felosztása, ehelyett a tagállamok egy 20 intézkedésből álló csomagból válogathatnak. Nagyobb szerep jut majd a LEADER szervezeteknek, általánossá válnak a közösségi alapú helyi fejlesztések. Több feladatuk lesz a megyei önkormányzatoknak is, melyek összetett megyei fejlesztési koncepciókat dolgozhatnak ki.

Az államtitkár elmondta, hogy a minisztérium kiemelt programot indít a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós társfinanszírozású vidékfejlesztési program és halászati operatív program előkészítésére és megalkotására. Az erről szóló dokumentumot Fazekas Sándor tárcavezető már elfogadta - jelentette be az államtitkár.

A tanácskozást levélben üdvözölte Dacian Cioloș az unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa. Üzenetében kiemelte, hogy a KAP jövőjéről szóló tárgyalások kulcsfontosságú szakaszba léptek, és ez lesz a legjelentősebb agrárpolitikai reform Magyarország és a többi 11 új tagállam csatlakozása óta.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Fotó: Árvai Károly