PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Szélszombati alapcsőletétel Ikerváron

  nyomtatási kép

A Rába folyó alatt áthaladó víz- és csatornavezetéket építenek ki az ikervári futballpálya területére. A 13,5 millió forintos beruházás teljes mértékben önerőből, a spanyol Iberdrola szélerőműveket üzemeltető cég, valamint az Ikerváron működő vízerőmű segítségével valósulhat meg.

A fejlesztés alapkő- azaz alapcsőletételét az Ölelkező Rába-völgye XXII. Ikervári napok keretében, a "Szélnap" programjaként rendezték meg szombaton. Ez alkalomból V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet:

"Szélnap van Ikerváron. Ölelkezik a Rába-völgye, ikrek találkoznak, kerékpárosok versengenek. A sok-sok vidám és izgalmas program között azonban akad egy egészen ünnepélyes is, az Ikervári Vízerőmű vízkivezető rendszerének alapkőletétele. Ebből az ünnepi alkalomból utána olvastam a mai nap történelmének, és azt találtam, hogy nem 2012-ben esett először nevezetes esemény június 30-ára.

118 éve ezen a napon avatták fel a londoni Tower hidat. 107 évvel ezelőtt ezen a napon publikálta Albert Einstein a relativitás elméletét. És 53 éve ezen a napon kezdte meg a Kossuth Rádió a Szabó család sugárzását.

Ezeket az eseményeket azonban nemcsak a dátum köti össze. Van valami közös Einsteinben, a híd tervezőiben, a családsorozat íróiban és az ikerváriakban. Mindannyian tudták, mit akarnak, és ez segítette őket az útjukon.

Seneca híres mondása jut róluk eszünkbe, különösen ma, a szél-szombaton: Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja milyen kikötőbe tart. Aki viszont tudja, az mindig képes a vitorlát úgy fordítani, hogy előre haladjon. Az ikerváriak, a fent említettekhez hasonlóan mindig a szemük előtt tartják a céljukat: hogy településüket egyre szebbé, egyre kényelmesebbé, egyre élhetőbbé tegyék. És mivel tudják, mit akarnak, fel tudják hozzá használni a megújuló energiaforrásaikat, a szél és a víz erejét is.

Ezúttal például arra, hogy kiépítsék a víz- és csatornavezetéket a falu határain kívül eső futballpálya területére.

Azon gondolkoztam, vajon hogy sikerülhet egy ilyen kis településnek egy ilyen nagy beruházás teljesen önerőből? Hogy lehet, hogy még a Rába folyó sem áll az útjukba? Arra jutottam, hogy ehhez nem elég a szélerőmű, nem elég a vízerőmű. Ehhez egy másik fontos folyamatosan megújuló energiaforrásra is szükség van.

Én ugyanezt a megújuló energiát láttam működni a Zichy Antónia Általános Iskola fejlesztésekor, a Batthyányi-emlékszoba átadásán, a motoros találkozón, az IKSzT felavatásakor és minden olyan alkalommal, amikor szerencsém volt Ikervárra látogatni. Ez az energia is olyan, mint a szél. Attól, hogy láthatatlan, még érezzük az erejét. Igen, az ikerváriak lelkesedésére, kitartására és összetartására gondolok.

Ebben az erőforrásban bízva építettük fel Nemzeti Vidékstratégiánkat is. Abból az alapvetésből indultunk ki, hogy történelmünk során, nehéz helyzetekben mindig vidéki gyökerekből táplálkozva, a falusi közösségek erejére támaszkodva tudott a magyar társadalom megújulni. Az ikervári törekvések is bizonyítják, hogy érdemes a vidéki közösségek erejében bízni.

Kívánom, hogy az ikerváriak lelkesedése tartson ki a mostani beruházás végéig, folyamatosan újuljon meg a jövőben is, és legyen majd sok további ikervári fejlesztésnek a kezdeményezője és megvalósítója!"