PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Vidék Mustra - Piac nyílt a Kossuth téren

  nyomtatási kép

Jelképes, hogy a magyar vidék ízei, értékei itt, a főváros szívében, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt kapnak helyet. A tárca valóban szeretné a szárnyai alá venni, és minden lehetséges eszközzel támogatni a termelőket - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Kossuth téren megnyílt termelői piac átadásán.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban több jogszabályváltozás is segítette a helyi piacokfellendítését. Megemlítette a házi disznóvágást és a falusi vendégasztal szolgáltatást újra megengedő kistermelői rendeletet, a közbeszerzési törvény módosítását, amellyel a helyi menzákra helyi zöldég-gyümölcs kerülhet, valamint a napokban megjelent, a helyi piacok élelmiszerbiztonsági előírásainak könnyítését célzó jogszabályt.

Célunk, hogy a termelőtől a vásárlóig lerövidítsük az élelmiszerláncot, és az Európai Unió is ezt az álláspontot képviseli. Fazekas Sándor miniszter a napokban kapott levelet Dacian Ciolo? mezőgazdasági és John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosoktól, melyben az élelmiszerlánc lerövidítésének támogatására buzdítják a tagországokat - emelte ki V. Németh Zsolt.

Az államtitkár Kosztolányi Dezsőt idézte, aki szerint a piac hatalmas, isteni színház, együtt az ételek és a virágok, minden, ami jó, szép, a szájnak, a szemnek, kánaáni bőség. Hozzátette a Kossuth téri piac épp olyan, mint a költő versében szereplő: lüktetve zsibongó, az élet ütemére pezsgő.

A Vidék Mustra termelői vásár június 29-től a tervek szerint késő őszig, péntekenként, reggel nyolctól este hatig tart nyitva a Kossuth téren, ahová az ország minden területéről érkeznek majd a kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők. A nyitónapon egyszerre 42 termelő kínálja portékáit az árkádok alatt, a vásárlás előtt a vevők meg is kóstolhatják a kiszemelt termékeket.

 A vásárlásra V. Németh Zsolt is biztatta a látogatókat, utalva Krúdy Gyula Álmoskönyvére, amely szerint piacra menni, de ott nem vásárolni, szerelmeseknek jó másoknak kis bosszúság. Ezt azzal egészítette ki, hogy aki nem vásárol, az a termelőknek is bosszúságot okoz, de leginkább önmagát fosztja meg vele mindenféle jótól.