PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Kiépült Uraiújfalu és Vámoscsalád csatornarendszere

  nyomtatási kép

Csütörtökön avatták fel az Uraiújfalu és Vámoscsalád községek szennyvízelvezetését megoldó beruházást. Az 582 millió forint összköltségű projekthez az Európai Unió és a Magyar Állam 495 millió forint támogatást nyújtott, a lakossági hozzájárulás pedig 241 ezer forint lesz ingatlanonként. A kiépült szennyvízcsatorna rendszer a települések teljes lakossága számára megoldást a szennyvíz kezelésére.

A beruházást V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel az alábbi szavakkal:

"Aldous Huxley írása szerint a fejlődést talán megállapíthatják a történetírók; de sohasem érezhetik át azok, akik részt vettek a vélt haladásban. Vitatkoznék az íróval. Úgy gondolom, nincs mindig szükség történelmi távlatokra, hogy érzékeljük a fejlődést. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként folyamatosan láthatom azt, ahogy a vidéki települések lakói kitartó, szorgos munkával építgetik környezetüket; a maihoz hasonló eseményeken ünnepelni is van alkalmam velük; sok kisebb-nagyobb sikerükhöz van szerencsém gratulálni; és gyakran előfordul, hogy a vidék igenis jelentős, látványos fejlődésének lehetek szemtanúja.

Abban azonban mégis igazat adok a brit szerzőnek, hogy ha a fejlődés szerves, természetes és folyamatos, akkor a benne élők számára sokszor észrevétlen marad. A szennyvízelvezetésnél, szennyvízkezelésnél például kifejezetten előnyt jelent, ha láthatatlanul folyik a munka, és minden magától értetődőnek tűnik.

A magam részéről örülök is annak, ha a vidéken lakók szinte észre sem veszik ezt a fejlődést, haladást. Ha természetessé válik számukra a víz, a villany, a gáz, a telefon, a csatornázás - a kényelem és a korszerűség. Azt hiszem, minél több vidéken élő válláról vesszük le a gondot, amit az alapvető komfort megteremtése, az alapvető szolgáltatások elérése okoz, annál több alkotó, teremtő energiát szabadítunk fel.

Ha a vidéki településeken nem a fűtés, a közlekedés vagy épp a szennyvízelvezetés problémájával kell küzdeni, akkor az ott lakók a figyelmüket, idejüket és energiájukat sokkal fontosabb dolgokra fordíthatják. Egymásra figyelésre, hagyományőrzésre, új hagyományok teremtésére, közös programokra, vendégek fogadására, alkotásra, tervezésre, fejlődésre. Remélem ezért, hogy most, hogy elkészült Uraiújfalu és Vámoscsalád szennyvíz-projektje, többet gondolniuk sem kell erre a kérdésre, és máris elkezdhetik megtervezni és megvalósítani következő álmukat.

Hiszek azonban abban is, hogy amilyen észrevétlen a fejlődés a helyiek számára, olyan látványos lesz a magyar vidék társadalma, környezete, gazdasága szempontjából. Hiszen ha a vidéken élők lakóhelye élhető, komfortos, akkor az ott élő közösségek is erősödhetnek, fejlődhetnek. Emellett, ha a településeken keletkező szennyvizek elvezetése és tisztítása megoldódott, az látványos eredményeket hozhat a közegészségügy és a környezetvédelem területén is. S végül, mint minden infrastrukturális fejlesztés, ez is hozzájárul a gazdaság fellendüléséhez, az idegenforgalmi vonzerő növeléséhez.

Kívánom, hogy a mostani beruházás érje el mindezen célokat Uraiújfaluban és Vámoscsaládon, s hogy kövesse a jövőben még sok hasonló. Reményik Sándor után szabadon: legyen ez a fejlesztés a végtelen falban egy tégla, lépcső, min felhalad valaki más."