PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

100 éves iskolából modern közösségi tér

  nyomtatási kép

Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret alakított ki Zalaszabar önkormányzata a 20 éve kihasználatlanul és elhanyagolva állt régi iskolaépületből az Európai Unió pályázatán nyert több mint 42 millió forintos támogatásból. Az új intézményt ünnepélyesen a VI. Kis-Balaton Halászléfesztivál napján avatta fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár:

"Egy régi, elhagyatott háznál nincs szomorúbb látvány. Mintha mindig csak a múlton merengene, és gyászolná a soha vissza nem térő napokat - mondja az író. Ugyanakkor egy Halászléfesztiválnál nem sok vidámabb dolgot lehet elképzelni - teszem hozzá én. Ez a két fogalom ma Zalaszabaron összefonódik.

Adott volt egy régi, csaknem 100 éves épület, ami az utóbbi időben kihasználatlanul, elhanyagoltan ált, és bizonyára szomorúan merengett a múlton, amikor még iskolaként szolgálta a települést. Adott volt egy európai uniós forrás, amelyet éppen azért nyitottak meg, hogy az ilyen régi, leromlott épületek megújulhassanak, új értelmet kapjanak, és újra a közösség szolgálatába állhassanak. Adott volt egy nagyszerű közösség, a zalaszabari polgárok és a község vezetői, akik keresték a lehetőséget, hogy településüket még tartalmasabbá, még otthonosabbá tegyék. És végül, adott volt egy jó hangulatú, hagyományos rendezvény, a Kis-Balaton Halászléfesztivál, ami remek alkalmat és keretet adott az uniós támogatásból s a helyiek akaratából létrejött Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér felavatásához.

Bár elsőre különösnek tűnhet, én úgy gondolom, hogy egy halászléfőző versenynél stílusosabb körítést keresve sem találhattak volna a zalaszabariak az IKSzT felavatására. Gondoljanak csak bele, mennyi közös van bennük. A főzőversenyen helyi ízlések, szokások, hagyományok és egyéni ötletek vetélkednek, s mind megférnek egymás mellett. Bízom benne, hogy mindezt a közösségi térbe is beviszik majd a helyi szervezetek, a helyi szolgáltatók és programszervezők. Azután, egy igazán jó halászlébe belekerül a víz és a föld színe-java mellett az emberek szíve-lelke és tudása is. Enélkülaz IKSzT sem lenne más, mint egy modern, de üres intézmény. S végül, bizonyára azt is észrevették, hogy egy bogrács halászlé körül mindig összegyűlünk. A halászléfőzés közösségi esemény, ami összehozza az embereket. Én pedig úgy gondolom, hogy az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tereknek is ez az elsődleges feladata. Persze fontosak a teleház szolgáltatásai, a könyvtár információi, s a különböző hasznos és szórakoztató programok is. De legfontosabb ma is, az IKSzT-ben is ugyanaz, ami a régen a fonóban, a kávéházban, a porta előtti padban vagy a nagy közös bográcsozásokban: Hogy lehetőséget biztosít a találkozásra.

Mert minden találkozás húz egy finom szálat ember és ember közé, s ezernyi ilyen szál szükséges ahhoz, hogy összetartson egy közösséget. Kívánom, hogy sok-sok találkozásnak, közös mulatságnak, véleménycserének, együttgondolkodásnak, tervezésnek és álmodozásnak legyen a helyszíne a zalaszabari Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér!"