PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

XXXII. Őrségi Vásár

  nyomtatási kép

32. alkalommal rendezték meg a térség kézműves hagyományait és kulturális örökségét bemutató Őrségi Vásárt Őriszentpéteren. A több mint háromszáz vásározót és több tízezer látogatót vonzó vásárt szombaton V. Németh Zsolt nyitotta meg, aki vidékfejlesztésért felelős államtitkárként és személyesen is kötődik a rendezvényhez.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a vidék számára egyszerre jelent gazdasági-termelési teret, életteret és kulturális teret, ahogyan az Őrségi Vásár is felmutatja az Őrség gasztronómiai, természeti és művészeti értékeit is. Elmondta, hogy a Vásár egyik főszereplője, a kézművesség a Nemzeti Vidékstratégiában is hangsúlyos szerepet kapott, mivel a népművészet és a kézművesség amellett, hogy nemzeti, kulturális identitásunk része, nemzeti önkifejezésünk eszköze, egyben komoly foglalkoztatási kapacitással rendelkező gazdasági ág is, amelynek vidék jövőjében fokozott jelentősége lehet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kézműves program keretében a helyi népművészeti egyesületek bevonásával készíti el a kézművesség fejlesztésének stratégiáját, támogatja a kézműves termékek piacra jutását, a kézművesség összekapcsolását a helyi mezőgazdasági, kertészeti termeléssel, helyi feldolgozókkal, falusi turizmussal, helyi vendéglátással, helyi szolgáltatásokkal - tette hozzá.

V. Németh Zsolt elmondta, az Őrségi Vásár, számára nemcsak a vidékfejlesztés szemszögéből fontos, hanem személyes kötődése nyomán is. A nappalija falán lógó feszület, az íróasztalán álló kézműves címer is innen való, s a vásár neki mindig a találkozások helyét és idejét jelenti.

"Ahogy Démokritosz mondta, az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadó nélkül. Hálás vagyok az Őrségi Vásárnak azért, hogy ünnepünk és vendégfogadónk immáron a 32. alkalommal. Hogy minden évben megszakítja a dolgos hétköznapok sorát, hogy minden évben felüdít minket hosszú utunkon. Hogy újra meg újra felhívja a figyelmünket kulturális örökségünkre, kézműves hagyományainkra, az őrségi ízekre, színekre, formákra" - mondta az államtitkár megnyitó beszédében.