PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

"Gyümölcs, bor és pálinka a gasztronómiában"

  nyomtatási kép

Vönöckön rendezték meg a III. Vas megyei nyílt pálinka- és párlat versenyt a "Gyümölcs, bor és pálinka a gasztronómiában" fesztivál keretein belül. A Vas megyei pálinkák mellett a helyi hagyományok, népi mesterségek, a népzene, a néptánc is kitüntetett figyelmet kaptak a fesztiválon Buti Károly családi gazdálkodó és bérfőző gyümölcsösében. A rendezvény ünnepélyes megnyitására V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt kérték fel, aki így köszöntötte a vendégeket:

A hajdan Vönöckön is élt Kisfaludy Károly szerint az élet hosszú a szerencsétlennek, rövid a boldognak, játékszín az okosnak, álom a szerelmesnek. Számomra ez azt jelenti, hogy az élet mindenkinek olyan, amilyennek megéli. Örömmel látom, hogy Buti Károly családja, barátai és a vönöckiek nem bízzák a véletlenre, hogy milyennek élik meg az életüket.

Ma például számunkra az élet: zene, tánc, mulatság, játék, eszem-iszom, verseny, ünneplés és szórakozás. Persze ahhoz, hogy ma ez így legyen, arra is szükség volt, hogy az év többi napján a munka, a fáradság, az elmélkedés és a megérdemelt pihenés váltsák egymást. Ez az élet természetes ritmusa, amibe a gyümölcstermesztés, a pálinkafőzés és a pálinkafogyasztás természetes módon, szépen illeszkedik bele.

A fesztivál címe sugallja: a gyümölcs belesimul a borba és a pálinkába, a bor és a pálinka pedig a gasztronómiába. Ha vetünk egy pillantást a fesztivál programjára, még tovább mehetünk: A gasztronómiánk, a zenével, a tánccal és a mesterségekkel együtt, belesimul a hagyományainkba, hagyományaink pedig az életünkbe.

Innen nézve, hihetetlennek tűnik, hogy 2010 előtt még harcolnunk kellett azért, hogy szabadon főzhessük a pálinkát, hogy ország-világ belássa, a pálinka a magyar hagyományok szerves része, a magyar ünnepek és hétköznapok megbecsült vendége. Pedig mai is az, mindig is az volt, éppen csak más-más arcát fordította felénk, más-más erényét tartottuk fontosnak az évtizedek során.

Régen, talán minden más tulajdonságánál többre tartották a pálinka erejét. Bizonyítja ezt számos elnevezés is, amivel illették, úgy mint kerítésszaggató, nerángass, papramargó vagy éppen a sokkal elegánsabb tűzvíz kifejezés. Ez azonban nem minden. Ha egy pálinka háromemberes, - azaz ketten kellenek ahhoz, hogy másikat lefogják, és megitassák vele - az nem feltétlenül érdem.

Ahogy teltek az évek, idővel az emberek rájöttek, hogy nemcsak az ereje említésre méltó ennek a magyar italnak, de számos más tulajdonsága is. Ahogy áldásos hatásait felfedezték, azon nyomban nevén is nevezték. Ezért hívták a pálinkat szemvíznek, nyakolajnak, ködmönlének, sőt, egyes helyeken még zsiványvallatónak és a szűzleány-bátorítónak is.

Ma már azonban nem az az elsődleges ismérve a jó pálinkának, ha bátorít, melegít, vagy ha megoldja nyelvet. A III. Vas megyei nyílt pálinka- és párlatverseny bírálói elismerését ezzel még nem lehet kivívni. Hála a lelkiismeretes főzőknek és az ínyenc közönségnek, ma már magasabb a léc, és kifinomultabb az ízlés. Ma a jó pálinka értékét elsősorban nem az ereje, nem a hatása adja, hanem a zamata. Az íze, az illata, a harmóniája, a gyümölcsössége az, ami talán a világ minden rövid itala fölé emeli.

Az ilyen pálinka már megérdemli, hogy a mai színvonalas rendezvénynek főszereplője legyen, s díszes társasággal osztozzon a figyelemben: finom ételekkel, süteményekkel, jó borokkal, látványos fellépésekkel, vidám dallamokkal, felszabadult táncokkal, kézműves kincsekkel - azaz mindennel, ami szemnek, szájnak, fülnek és szívnek ingere.

Ehhez a színes kínálathoz kívánok Önöknek egy régi rigmussal jó szórakozást: Barátság és szeretet - egyik, mint a másik, pálinkával együtt egészségre válik.