PROGRAMNAPTÁR
2024. június 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Gyógynövények a vidék felemelkedéséért

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg első nemzeti gyógynövény munkaértekezletet csütörtökön Budakalászon. Az értekezlet azért hívták össze, hogy a résztvevők megtárgyalják a gyógynövényágazat kilátásait. A nagy kézimunka-igényű ágazat, a gyógynövények gyűjtése és termesztése munkahelyeket jelenthet hátrányos helyzetű kistérségekben azoknak is, akiknek nincs vagy csak kis földjük van.

Az államtitkár az alábbi gondolatokkal nyitotta meg a tanácskozást:

Wass Albert írja: Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Szeretem ezt a gondolatot, mert a nehéz időkben, nehéz körülmények között is arra figyelmeztet, hogy nézzünk körül, és vegyük észre, milyen gazdagok vagyunk, mennyi kincset kaptunk örökségbe.

Ahol szükség van, ott az emberek megtanulnak lehajolni az apró ajándékokért, és megtanulják értékelni azt, amijük van. Ahogy Sebastian Kneipp mondta: Minden lépésünkkel, amelyet az isteni természetben megteszünk, újabb és újabb növényekkel találkozunk, amelyek nagyon hasznosak és gyógyítóak számunkra.  Így látta meg a Gyógynövénykutató Intézet is a hátrányos helyzetű, munkahelyhiányban szenvedő kistérségek kincsét, az értékes gyógynövényforrásokat. Ebből az odafigyelésből ered a mai munkaértekezlet derűlátó, reményteli címe: A vidék gyógyító ereje - Gyógynövények  a vidék felemelkedéséért.

A gyógynövények gyökereikkel a földbe kapaszkodnak, de leveleikkel a fény felé törnek.  A Vidékfejlesztési Minisztériumban úgy látjuk, ez az út az üdvös az országunk számára is. Gyökereinkre, azaz a vidék adottságaira, a vidéki közösségek hagyományaira és tudására támaszkodva kell megújulnunk. Észre kell vennünk értékeinket, és építeni rájuk. Látnunk kell, hogy a magyar vidék nemcsak mint gazdasági, termelési tér jelent értéket, hanem úgy is mint biológiai élettér (földjeinkkel, vizeinkkel, flóránkkal és faunánkkal), és úgy is mint kulturális tér (közösségeinkkel, mesterségeinkkel és műveltségünkkel).

A mai munkaértekezlet résztvevői ugyanezzel a hármas szemlélettel keresik a megoldásokat. Meglátják a gyógynövényeket a biológia élettérben, mint természeti kincsünk fontos, megőrzendő elemeit. Felismerik a gyógynövények szerepét a vidék kulturális terében, hiszen számolnak a hozzájuk kötődő tudással, a népi gyógyítás hagyományaival. S végül erre alapozva közösen jelölik ki a gyógynövények helyét a vidék gazdasági terében mint bevételi forrás, mint munkahelyteremtő lehetőség.

Ahogy Európa és Magyarország meglátta a megújulás, a felemelkedés lehetőségét a vidékben, úgy kell minden vidéki térségnek is felismernie az adottságait, és kihasználnia a bennük rejlő lehetőségeket.

Bízom benne, hogy ennek szellemében a mai tanácskozást sok hasonlóan figyelmes és derűlátó beszélgetés követi majd szerte a vidéki Magyarországon. Ennek reményében nyitom meg az I. nemzeti gyógynövény munkaértekezletet.