PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

50 éves a szegedi mérnökképzés

  nyomtatási kép

Ünnepi tanácsüléssel, találkozókkal és konferenciákkal ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a szegedi mérnökképzés ötvenéves fennállását június 6-7-én. Az ünnepi tanácsülésen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntőt mondott:

"George Orwell szerint 50 évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel. Eljöttünk hát a mai ünnepségre, hogy megnézzük, mit tudunk leolvasni a Mérnöki Kar 50 éves arcáról. Nos, a magam részéről egy érett, edzett, határozott vonalú arcélt látok, s hozzá egy sugárzó, fiatalos tekintetet. Az elmúlt 50 év próbatételei és sikerei a mérnöki képzés homlokára a gondolkodással, a szeme sarkába a nevetéssel rajzoltak ráncokat. De ezektől a vonalaktól érdekes módon nem fáradtabb, nem öregebb, hanem tisztább, világosabb és határozottabb lett ez az arc.

A szegedi képzés mindig a változó kihívások felé fordult, mindig az adott elvárásokhoz és igényekhez alkalmazkodott, s így az elmúlt 50 év során mindig megtalálta a helyét a vidék, Magyarország és a világ képzései között.

Hogy ötven éve nem jelent hajlott kort, arra bizonyíték, hogy ma is oly sok mindennel foglalkozik egyszerre. Erős bástyája a magyar mezőgazdaságnak és a magyar vidékfejlesztésnek. Folyamatos utánpótlást biztosít számára a nagyszerű, képzett szakemberekből. Szellemi műhelyében dolgozik az új kihívásokra adható válaszokon. Kapcsolatot teremt a munka és a tudomány világa között. Segít egymásra találni a leendő tanulóknak, az aktív hallgatóknak, a végzett mérnököknek és az öregdiákoknak.

Ma is csak egy pillanatra állt meg pihenni, ünnepelni, vagy dékán úr szavaival élve: emlékezni, összegezni és előre tekinteni. Holnaptól folytatódik a hétköznapok elszánt, kitartó és ihletett munkája. Ezért én megragadnám a mai alkalmat, hogy vidékfejlesztésért felelős államtitkárként köszönetet mondjak a szegedi mérnökképzésnek a munkájáért, segítségéért, sok kiváló kollégámért és a biztató jövőképért."