PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Zöldenergiát és munkát ad a dunaföldvári bioetanol-üzem

  nyomtatási kép

A megújuló élethez folytonosan megújuló energiára van szükségünk. Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve, a Nemzeti Energiastratégia, valamint a Nemzeti Vidékstratégia is foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen a fosszilisenergiaforrás-csapdából a kiszámítható, helyben rendelkezésre álló megújuló energiahordozók nyújthatnak kitörési lehetőséget - hangsúlyozta V. Németh Zsolt a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári üzemének pénteki átadásán.

A vidéki energiaellátásban célunk a kisebb kapacitású, helyi nyersanyagbázisra épülő és helyi igényeket kiszolgáló megoldások támogatása, különösen, ha azok hozzájárulnak a munkaerőpiacon hátránnyal induló rétegek foglalkoztatásához - tette hozzá a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki arra is emlékeztetett, hogy az Európa 2020 stratégia, és az arra épülő Közös Agrárpolitika is kiemelten kezeli a klímaváltozás hatásainak enyhítését.

 Nemcsak munkát, de kiszámíthatóbb jövőt is szeretnénk kínálni a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó Tolna megyei és környékbeli gazdálkodóknak - fogalmazott Mark Turley, a Pannonia Ethanol alapító elnöke. Elmondta: az üzem öt hónappal rövidebb idő alatt és a tervezettnél olcsóbban épült meg. A gyár alapkövét 2010 augusztusában tették le, a beruházás teljes költsége 40 milliárd forint volt.

 Az üzem helyben, illetve a régióban hetvennyolc munkahelyet hozott létre, és közvetetetten további 600 embernek adhat munkát. A gyár évente 240 millió liter üzemanyagot és 175 ezer tonna takarmányt állít elő, amihez 575 ezer tonna kukoricát vásárol a magyar termelőktől. Az alapanyagként szolgáló kiváló minőségű hazai kukoricának és a nemzetközi technológiának köszönhetően a dunaföldvári üzem Európában a legmodernebbek közé tartozik.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája