PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Területfejlesztők víkendje

  nyomtatási kép

A komplex, különböző területeket és szempontokat átfogó tervezési folyamatok segíthetnek Magyarországnak kilábalni a válságból és sikeresen felkészülni a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakra - hangsúlyozták a területfejlesztők IX. víkendjén a pénteki nyitónap előadói é - köztük V. Németh Zsolt - Lajosmizsén.

Az érték és lépték című szakmai konferencián V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: "egy ügyű helyett több ügyű mezőgazdaságot kell létrehozni hazánkban". Jelezte: a Nemzeti Vidékstratégia - mely paradigmaváltást hozott egy új, integrált vidékfejlesztési politika felvázolásával - sorvezető, egyben a "vidék bibliája" lehet az új EU-s fejlesztési időszakban is.

 A politikus közölte: az agrárium elmúlt évi kiemelkedő teljesítménye ellenére az ágazatban komoly gondokat kell megoldani. Példaként említette a kettészakadt birtokrendszert és az egyéni gazdaságok számának egy évtized alatt regisztrált 40 százalékos csökkenését.

 Az államtitkár szerint a szemléletváltás része, hogy "nem kell mindenáron egy esélytelen árversenybe szorítani" a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kiváló minőségű termékeit. A téeszesítés emléke pedig a rendszerváltás után 22 évvel már nem mentség a szövetkezés korszerű formáinak elutasítására.

Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kijelentette: a gazdaságtervezés jövője az átfogó megközelítésben rejlik. Emlékeztetett: a kormány 2010 óta mintegy 155-160 stratégiát alkotott, melyek összehangolása a hosszú távú fejlődés egyik alapja.

A 2014-2020 közötti időszakra kis számú operatív program és a tervezettség növelése, valamint helyi szinten erős együttműködések hálózatának kialakítása a cél, melynek megvalósításával "Magyarország regionális elosztóközponti szerepet tölthet be az új gazdasági selyemút mentén" - húzta alá.

 Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára előadásában kijelentette: a krízisnek nincs vége, a válság csupán újabb és újabb arcait mutatja. Jelezte: az unión belül kifejezetten "magyar probléma", hogy nálunk évek óta nincs gazdasági növekedés. Ebből csak a minőség, a rugalmasság és az innováció jelenthet kitörési lehetőséget - tette hozzá.

A kormány jelenlegi gazdaságpolitikáját elemezve kifejtette: át kell gondolni a nyitottság és kitettség fogalmát. Bár kockázatos, egyben szükséges is ehhez "különutas" megoldásokat választani, ám eközben azt is figyelni kell, merre tartanak a többiek - mondta.

Az adórendszer átalakítása kapcsán szólt arról is: nem volt rossz döntés a fogyasztás növelésének ösztönzése és a direktadók csökkentése, de ezek hatásait nem számították ki. "A vagyondézsma és a bank- illetve válságadók ugyancsak elfogadhatók, amennyiben azokat nem lebegtetik, illetve egyszeri, méltányos módon vetik ki" - állította a nemzeti bank egykori elnöke, aki azonban arra figyelmeztetett, hogy az említett intézkedések gátolják a növekedést és közvetve az ország tőkevonzó képességét is rontják.

 Bod Péter Ákos úgy vélte: Magyarországnak fontos végiggondolnia, honnan fúj a szél, hiszen a nyugati esőt ígér, a keleti pedig kockázatos lehetőségeket. "Mi jelenleg a periférián vagyunk, ahol sokat lehet keresni és bukni is, de legalább soha sem unatkozik az ember" - fogalmazott.

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája