PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 27. vasárnap
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Játszóteret kapott Nagyvázsony

2012. május 02. 09:30:00  nyomtatási kép

Szombaton a Szent György-napi pásztorünnep és lovas családi nap keretében avatták fel Nagyvázsonyban a nemesleányfalui játszóteret. Nagyvázsony településrésze a faluközpont megújítása során kapott játszóteret egy korábban társadalmi munkával rendbe rakott területen. Az ünnepélyes átadón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

"Miénk itt a tér, mert itt nőttünk mi fel, ismerős a fütty és egymásnak felel - így szól az LGT együttes slágere. Azt hiszem, ehhez hasonló érzések támadnak a nagyvázsonyiakban is, ha messziről hazatérve meglátják a Kinizsi-várat, a pálos kolostor romjait vagy a Schumacher Házat.

De nem csak a műemlékek, a szép épületek láttán érzi az ember, hogy hazaért. Aki valóban itt nőtt fel, azt régi ismerősként üdvözli a település minden kis szeglete, minden kanyar, minden ház, minden út menti fa. És nemcsak azok, amelyek ma is ugyanott, ugyanúgy állnak, hanem azok is, amelyek megváltoztak, átalakultak, vagy akár el is tűntek. Mert az emlékezetünk megőrzi azokat a helyszíneket, ahova élményeink kötődtek.

Ha visszagondolunk az óvodás, kisiskolás éveinkre, mindannyiunknak eszünkbe jut egy tér, egy park, egy tisztás vagy egy erdő, ahol játszottunk, barátságokat kötöttünk. Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink is úgy nőjenek fel, hogy van egy szép közös terük, ahol együtt lehetnek.

Ez a szép közös tér lehet a most megépült nemesleányfalui játszótér.

Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy ilyen területe, mert a fantázia, a képzelet tere csak ott tud megnyílni, ahol fizikai tér is rendelkezésre áll. A gondolatoknak, érzéseknek teret kell adni a szó szoros értelmében. Térre van szükség ahhoz, hogy a gyermek megtalálja a saját helyét, és megtalálja a másikat, a játszótársát, barátját is.

Fontos, hogy legyen egy ilyen tér, mert a közös játék örömöt és reményt ad, élni tanít. És erre nemcsak a gyerekeknek van szüksége, hanem mindannyiunknak. A nagyvázsonyiak tudják ezt, és meg is ragadnak minden alkalmat arra, hogy együtt játszanak. Megvan a kellő játékosság a mai Szent György napi pásztorünnepben és lovas családi napban, megvolt a tavaszi nagytakarításban, a farsangi lovas felvonulásban, a karácsonyi mézeskalácssütésben, a szüreti mulatságban, és sorolhatnám hosszan tovább.

József Attila azt írta: Félek a játszani nem tudó emberektől, és mindig azon leszek, hogy az emberek játékos kedve el ne lankadjon, hogy azok a szűkös életfeltételek, melyek a játék kedvét és lehetőségét szegik, megszűnjenek. Mintha Nagyvázsony vezetői és lakói is ezt a fogadalmat tették volna, amikor nekiláttak a felsorolt rendezvények szervezésének, és amikor nekikezdtek a játszótér építésének.

Most hogy ez utóbbi is kész lett, kívánom, hogy a gyerekek használják egészséggel, szüleik és nagyszüleik pedig a gyerekekhez hasonlóan őrizzék meg játékos kedvüket, mert az ilyen közösségek lelkesedésére, akaratára, kitartására és jó példájára nagy szüksége van a magyar vidéknek és az egész országnak."

A játszótér felavatásán túl V. Németh Zsolt örömmel vett részt a lovas családi nap további rendezvényein is.