PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 22. kedd
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Hungarikumokkal ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját a fertődi iskola

2012. május 02. 08:30:00  nyomtatási kép

65 éves jubileumát ünnepelte a hétvégén a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a hungarikumok témájában rendeztek Országos Szakmai Emlékversenyt, "a világ nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, mi mit tudunk adni a világnak" - mottóval. A verseny eredményhirdetését követő jubileumi ünnepséget V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg:

"Az 1946. évben sok neves esemény történt a nagyvilágban és kishazánkban egyaránt. Megalakult a UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete. Kibocsátották a forintot. Megrendezték az első Cannes-i Filmfesztivált. Magyarországon megkezdődött az államosítás. És így tovább. A számtalan örömteli és szomorú esemény közül én most kettőt emelnék ki.

1946. augusztus 23-án született egy iskola Fertődön, s ugyanezen a napon elhunyt egy író Londonban. Az az iskola most is él és működik, ahogyan az író, H. G. Wells  gondolatai is velünk élnek ma is:

Az ember belép az életbe, hogy keressen és találjon elegendő szépséget, hogy megőrizze, hogy elnyerje és növelje, hogy küzdjön érte? - írta Wells. Mindannyian így lépünk be az életbe. Hogy az életünk mennyire lesz tartalmas és értékes, az attól függ, hogy ki tudunk-e tartani a keresés, a megőrzés, a növelés és a küzdés szándéka mellett.

Aki gyermekkorától elegendő szépet talál, abban minden bizonnyal kialakul az igény, hogy mindezt a szépet védje, továbbadja, kiterjessze. Nem volt ez másként Porpáczy Aladárral, az iskola névadójával sem. Ő 1903. december 17-én lépett be a világba, akkortól kezdve kereste a szépet mindenütt. Meg is találta: a természetben, az épített környezetben éppúgy, mint az emberekben.

Amit megtalált, azt meg is őrizte magának és az utókornak egyaránt. A természetnek növénynemesítő munkájával adózott; amit az épített környezettől kapott, azt a kastély helyreállításának szorgalmazásával hálálta meg; amiért pedig az embereknek tartozott köszönettel, azt mind továbbadta tanítványainak is.

Ennek köszönhető, hogy a Porpáczy Aladár Középiskola tanárai és tanulói ma is minden reggel úgy lépnek be az iskolába, ahogyan H.G. Wells szerint az emberek az életbe: a szépet keresve, a szépet megbecsülve, a szépért küzdve. Ez így megy már több mint 65 éve. Ezt ünnepeljük ma, ezért emlékezünk az iskola névadójára, ezért tartunk most jubileumi ünnepséget.

A jubileum szó örömujjongást jelent, és a héber ?jóbél? szóból ered, ami a kos szarvából készült kürtre, harsonára utalt. Ezt fújták meg a jubileumi esztendőkben. Ahogyan a Biblia is idézi: Fújd meg a harsonát az egész országban!

Ezt tette a Porpáczy Aladár Szakközépiskola is: harsonát fújt az egész országban. Az iskola alapítójának, a Fertőd város díszpolgárának nevével meghirdette országos szakmai emlékversenyét. Felkérte a diákokat, hogy a Porpáczy Aladár szelleméhez híven ők is keressék a szépet - ezúttal hazánkban, a hungarikumok körében.

Biztos vagyok benne, hogy azok a diákok, akik ilyen fiatalon megismerkednek az értékeinkkel, azok vigyázni is fognak rájuk, gyarapítani is fogják őket, és küzdeni fognak értük. Hogy az életünk értékes és tartalmas marad. Az ilyen oktatásra, az ilyen diákokra lehet jövőt építeni, és ezt nagyon jó látni.

Ezért szívből gratulálok a 65. évfordulóját ünneplő iskola minden tanárának és tanulójának, valamint az idei emlékverseny minden résztvevőjének!"

Az iskola ünnepsége előadásokkal folytatódott, Türr Lajos, Sárród polgármestere, Wellner Andrea, a Győr-Moson-Sopron Megyei Általános Művelődési Központ igazgatója és Porpáczy Aladár, a fertődi iskola névadójának fia előadása előtt V. Németh Zsolt a Darányi Ignác Tervben rejlő lehetőségekről beszélt.