PROGRAMNAPTÁR
2021. március 9. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Hazánk agrárökológiai adottságai kiválóak

2012. április 27. 13:50:00  nyomtatási kép

Napi tapasztalatunk a klímaváltozás, a három legmelegebb időszak az utóbbi nyolc évben volt - hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken, a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) rendezett konferencián.

Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió költségvetésének 42%-át az agrárium fejlesztésére fordítják. A Közös Agrárpolitika 2014-2020 közötti programozási időszakában hangsúlyos szerepet kap majd a "zöld" komponens, mely többletkötelezettségeket, adminisztrációs terheket jelent, de a közvetlen kifizetések 30%-a kötődik a mezőgazdaság zöldítéséhez.

V. Németh Zsolt emlékeztetett, a Nemzeti Vidékstratégia is nagy hangsúlyt fektet a klímavédelemre: fontos célként nevezi meg a vízkészletek, az ivóvízbázisok, a talajok, a természetes élővilág és a tájak megőrzését, a helyi erőforrásokra támaszkodó energiaellátást. Az európai uniós keretből finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási program hivatott a klímaváltozás hatásainak kezelésére. 

Hangsúlyozta azt is, hogy hazánknak kiválóak az agrárökológia adottságai, és akár másfél Magyarországnyi területet is el tudnánk látni kiváló minőségű, egészséges élelemmel.

 Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy mit jelent a klímavédelem az építészeti stratégiában. Elmondta, hogy a területrendezés a tájépítészetben gyökerezik, és fontos cél, hogy megtalálják a fejlesztés és a tájvédelem egyensúlyát. Klímabarát városokat kell kialakítani, hiszen az üvegház-kibocsátás 60-80%-áért a nagyobb települések felelősek. 

Nigel Thorne, az Európai Tájépítész Szövetség elnöke, a Tájépítész Világszövetség alelnöke a tájépítészet felelősségét emelte ki. Rámutatott: a táj az a közeg, amelyben minden fejlesztés zajlik, ezért különös figyelmet kell fordítani a meglévők fenntartására.

"A tervezés növekvő szerepe a klímaváltozásra való felkészülésben" című konferenciát a Belügyminisztérium Területrendezési és Településügyi Főosztálya, a BCE Tájépítészeti Kara és a tájépítészeti szakmai szervezetek rendezték. A tanácskozás célja az volt, hogy feltárja, a tájépítészeti tervezés miként mérsékelheti  a klímaváltozás káros hatásait..

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája