PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Tiszta viszonyokat teremt az őstermelői kitűző

  nyomtatási kép

A Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület módszerét terjeszteni kell, ehhez a Vidékfejlesztés Minisztérium kész minden erkölcsi és anyagi segítséget megadni - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön, Kecskeméten, majd átadta a 200. őstermelői kitűzőt Forgács Zsoltnak, aki szentkirályi kertészetéből származó paprikát, paradicsomot, uborkát és szabadföldi szamócát árul a piacon.

Az államtitkár kiemelte: a kistermelők becsületének visszaállításához a kecskeméti megoldás mellett szigorú hatósági ellenőrzésekre is szükség van. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság ellenőrei a napokban lepleztek le ál-őstermelőket Csongrád megyében.

Az őstermelői kitűzőket a Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület azért vezette be, hogy a valódi őstermelőket meg lehessen különböztetni az őstermelői igazolvánnyal áruló viszonteladóktól. A kitűző jelzi a vásárlóknak, hogy az árus a saját gazdaságából származó termékeket kínálja, amit az egyesület ellenőrzött.

V. Németh Zsolt - a Petőfi Népe című megyei nap egyik korábbi cikkére is reagálva - felsorolta azokat az intézkedéseket, melyeket a vidékfejlesztési tárca a kistermelők érdekében tett. A legfontosabb a kistermelői rendelet, amely lehetővé tette, hogy az őstermelők gazdaságuktól számítva 40 km-en belül, és Budapesten értékesíthetik termékeiket. Az államtitkár kiemelte a közétkeztetési törvényt és a termelői piacokról szóló, készülő rendeletet is. Hozzátette: szeptemberben forrást is lehet majd kérni helyi piacok létrehozására a falumegújítást és -fejlesztést segítő pályázaton.

A Kormány a tanyás térségekért is sokat tett, hiszen korábban ezeknek a területeknek semmilyen támogatás nem jutott. A Tanyaprogram tavaly 930 millió forintos kerettel indult el, idén már 1,5 milliárd forint lesz a programra.Ezek az intézkedések biztosítják, hogy megerősödjenek a kistermelők, erről szól a Nemzeti Vidékstratégia - összegezte az államtitkár.

Bagi Béla, a Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület elnöke kifejtette: az első őstermelői kitűzőt 2011. július 26-án adta át, bízva a kezdeményezés sikerében, de ilyen kedvező fogadtatásra nem számított. Még az árusok, a valódi őstermelők is támogatták az akciót, melynek az volt a célja, hogy tiszta viszonyokat teremtsen piacon, és kiszűrje az őstermelői igazolvánnyal áruló viszonteladókat. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy a kecskeméti piac a minőség szinonimája legyen. Tervezik, hogy ősztől képzést indítanak a kistermelőknek, és ebben kérik a minisztérium és háttérintézménye, a Nemzeti Agrárszaktanácsi, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet segítségét. Bagi Béla végül arra kérte a vásárlókat, hogy követeljék meg az őstermelői kitűzőt az árusoktól.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája