PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Szépül, fejlődik Nagymizdó

  nyomtatási kép

A nagymizdói Ági Alapítvány több mint 7 millió forintos támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból falumegújításra és fejlesztésre kiírt pályázaton. Ebből az összegből kialakítottak egy új játszóteret, valamint felújították a helyi köztemetőt. A fejlesztéseket V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át szombaton:

"Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak? ideje a rontásnak és ideje az építésnek. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek - írja a vigasztaló sorokat a Prédikátorok könyve.

Amikor Nagymizdóra készültem, arra gondoltam, hogy egy otthonos, élhető településen nem csak ideje van mindennek, de tere is. Tere van a játéknak és tere van a pihenésnek. Tere van a tanulásnak és tere van a felejtésnek. Tere van az együttlétnek és tere van az egyedüllétnek. Tere van az emlékezésnek és tere van a tervezésnek.

A falu, a város ahol születtünk, ahol élünk, nemcsak egy bejegyzés az anyakönyvi kivonatunkban, nemcsak egy településnév a lakcímkártyánkon. Ez az otthonunk, az életterünk. És annál inkább otthon érezzük benne magunkat, minél több feltételt biztosít az életünkhöz.

Amikor megfogalmaztuk a Nemzeti Vidékstratégiát, egyik sarkalatos pontjaként azt jelöltük meg, hogy javítanunk és biztosítanunk kell a vidéken élők életminőségét. Ennek fontos eleme az ellátás, az alapvető szolgáltatások (a hivatal, az orvosi rendelő, a posta) fenntartása és fejlesztése, de legalább ilyen fontos a helyi kultúra és közösségi együttlét intézményeinek (a templomnak, az iskolának, a művelődési háznak) a megőrzése és féltő gondozása.

Ha mindezeket a feltételeket biztosítjuk, akkor vidéki településeink az ott lakók számára megbecsült, kényelmes, otthonos lakóhellyé alakulnak; a kirándulók, pihenni vágyók számára pedig vonzó célponttá válnak. A vidéki élet visszanyeri becsületét és vonzerejét, a vidéki közösségek megerősödnek és élettel telnek meg. Ezekre a közösségekre építve pedig egész Magyarországot, sőt egész Európát meg tudjuk újítani.

Vidéken élőként és vidékfejlesztésért felelős államtitkárként is azt tapasztaltam, hogy amelyik településnek megmarad a temploma, iskolája, orvosi rendelője és postája, ott a helyieknek is megmarad a hite, a tudása, az ereje és az összetartása. Ez az összetartás, ez az erő csak növekszik, ha javulnak az életkörülmények, ha elérhetővé válnak a szolgáltatások, ha egyre több tere nyílik a közösségi együttlétnek.

Ezért nagyon fontos eszköznek és lehetőségnek tartom a falumegújítást és -fejlesztést, aminek a keretében most Nagymizdó is felújíthatta a köztemetőjét és megépíthette első játszóterét.

Bízom benne, hogy a mostani fejlesztés csak egy lépcső a község életében, és hogy a jövőben is alkalmuk lesz időt és teret teremteni mindannak, amire szükségük van, és mindannak, amit fontosnak tartanak."

A nagymizdóiak két részre osztották a falufejlesztési és megújítási pályázatot. Az első felében rendbe tették, leburkolták a köztemető ravatalozója előtti teret, és padokat helyeztek el rajta. A pályázat másik felének keretében pedig egy új játszóteret építettek a kultúrház füves udvarára hét játszótéri eszközzel, kerti padokkal és egy odavezető sétánnyal.