PROGRAMNAPTÁR
2021. március 1. hétfő
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Modern közösségi tér nyílt Kincsesbányán

2012. április 23. 09:00:00  nyomtatási kép

Az egykori bányavállalat egészségügyi épületrészében alakítottak ki modern közösségi teret Kincsesbányán. A község önkormányzata közel 53 millió forint európai uniós támogatást nyert Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér létrehozására. Az új intézményt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel pénteken:

"Csoóri Sándor írja: Az igazi kincsesbánya fönt, a följáró jobb és bal oldalán terült el. Boldog összevisszaságban hevert ott mindenféle kacat, leltározhatatlan lom. Kit tudja, hány nemzedék szórta óda, s hány nemzedék örökölte... Nekem a sok limlom a gazdagságot jelentette.

A gyermek számára tehát egy lomos padlás is lehet kincsesbánya. Más szemében egy múzeum, egy gyümölcsöskert vagy éppen a magyar költészet jelentheti ugyanezt. Egy vidékfejlesztési államtitkárnak a magyar vidék települései jelentenek kincsesbányát. Boldog vagyok, hogy ezúttal egy olyan községbe kaptam meghívást, ami nevében is erre emlékeztet.

Elsősorban nem a bauxitbányászatot, nem is a Kincses-hegyet juttatja eszembe a név. Más kincsekre gondolok: a sajátos természeti értékekre, az épített remekekre, egy település történelmére és történeteire, egy közösség tudására, hagyományaira, ünnepeire, szokásaira. Ahogy a holmit a padláson, ezeket a kincseket is nemzedékek sora halmozta fel, és örökölte egymástól.

Kötél, drót, csúzlihoz szükséges bőrdarab mindig akadt a halomban - írja Csoóri a padlásról. És varázslatos módon a településünk értékei között is mindig megtaláljuk azt, ami választ ad egy kérdésünkre, megoldást jelent egy problémánkra.

Hogy meg ne feledkezzünk róla, ezt a gondolatot belefogalmaztuk Nemzeti Vidékstratégiába is: Történelmünk során, nehéz helyzetekben mindig vidéki gyökerekből táplálkozva, a falusi közösségek erejére támaszkodva tudott a magyar társadalom megújulni.

Az országot járva sokszor mégis úgy látom, ezeket a kincseket valóban kutatni, bányászni kell. Sok helyen fognak össze, hogy újra felfedezzék az elfelejtett helyi szokásokat, dalokat, recepteket vagy akár őshonos tájfajtákat. Sok településen látnak neki poros, romos épületek felújításának, történetek felelevenítésének. Szomorú, hogy erre sokszor szükség van: bezárt az iskola, nincs már templom, nincs közösségi tér, nem járnák már össze azok, akik a tudásnak birtokában vannak. De örömteli látni, amikor egy közösség szembeszáll ezzel, és újra felépíti magát.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Programmal. Az IKSzT-k önmagukban nem kincsesbányák, nem abban segítenek, hogy felszínre hozzuk az eltemetett értékeket. Arra valók, hogy felszínen tartsák az élő hagyományokat, hogy kiszolgáljanak egy élő közösséget, hogy biztosítsák a helyet, az eszközöket, a feltételeket egy tartalmas, változatos közösségi élethez.

Ezt tette lehetővé a kincsesbányai Önkormányzat is az európai uniós pályázat segítségével, amikor felújította az öreg épületszárnyat. Az viszont már az itt élők feladata lesz, hogy a formát megtöltsék tartalommal, hogy új életet adjanak az épületnek, hogy éljenek az általa nyújtott szolgáltatásokkal, hogy részt vegyenek a falai között rendezett programokon, hogy behozzák ide minden ötletüket, elképzelésüket, vágyukat, tervüket.

Ha így tesznek, Kincsesbánya IKSzT-je maga is kincsesbányává válik, ami az érdeklődő számára ugyanolyan lehetőségekkel teli, gazdag és izgalmas, mint a gyermekek számára egy zsúfolt padlás.

Kívánom, hogy mindannyian valódi kincsekre leljenek benne!"

A kincsesbányai IKSzT-ben különböző információs szolgáltatásokat, például a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pontját vagy az eMagyarország Pontot, valamint ifjúsági, közösségi, kulturális programokat érhetnek el az érdeklődők. A különböző kluboknak, egyesületeknek, szervezeteknek is az IKSzT ad helyet.