PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Jubileumi értekezletet tartott az Igazgatói Munkaközösség

  nyomtatási kép

A Körmend - Szentgotthárd - Vasvár és környéke Igazgatói Munkaközösség 60. jubileumi értekezletét tartotta pénteken, Szentgotthárdon. A résztvevők az átalakuló tanügyigazgatásról és a fenntartói innovációkról tanácskoztak, és felidézték a munkaközösség eddigi történetét is. Az ünnepi közgyűlést V. Németh Zsolt az alábbi szavakkal nyitotta meg:

A 17. században Apáczai Csere János azt mondta: Olyan időben születtünk, mikor a legnagyobb tudatlansággal szemben a bölcsesség és ennek tanítói egy batkára sem becsültetnek. De azon kétségbe kell-e esnünk? El kell-e hagynunk az iskolát? Nem! Az erényre kell törekedni.

Apáczai 1625-ben született, de a dolgunk a 21. században sem könnyebb, és a feladatunk most sem kevésbé fontos. A Körmend - Szentgotthárd - Vasvár és környéke Igazgatói Munkaközösség tagjai belátják ezt, és immár 60 éve, nevelésügyünk nagy úttörőjéhez hasonlóan, elkötelezetten és kitartóan keresik a megoldásokat. Ehhez ezúton is szívből gratulálok.

60 év nagy idő. Csak hogy érezzük, az Igazgatói Munkaközösséghez hasonlóan idén 60 éves Robin Williams színész, Tátrai Tibor zenész, Beckett Godot-ra várva című drámája és a Híd a Kwai folyón című regény is. De egy munkaközösség, egy térségi összefogás életében talán még hosszabb 60 év. Példaértékű ilyen hosszú időn át együtt dolgozni, együtt gondolkodni, egymástól tanulni.

A jó nevelő örök tanuló - mondta Pilinszky. Eötvös József pedig arra szólított fel: Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk.

A munkaközösségi értekezleteken mindig szem előtt tartották ezt a két gondolatot. Nincs ez másként ma sem: fenntartó innovációk, korszerű fejlesztések, tanügyigazgatás van ezúttal terítéken. A mai értekezlet is arról szól, hogy meghallgassuk egymást, megismerjük egymás elképzeléseit, megvitassuk az ötleteinket, elmondjuk a véleményünket, beszélgessünk a jelenről és a jövőről.

A jubileumi évforduló miatt egy kissé mégis különbözik a mostani alkalom az eddigiektől. Ma nem csak tanulunk és tanácskozunk, egy pillanatra meg is állunk. Visszatekintünk a közösség történetére, eredményeire, sikereire, előrenézünk, tervezzük a jövőt, és ezzel egy időben ünnepelünk is.

Ennek szellemében kívánok tartalmas értekezést, és legalább újabb 60 évnyi sikeres együttműködést, figyelembe véve a népi bölcsességet, miszerint:

Ha egy évre tervezel, ültess rizst; ha húsz évre tervezel, ültess fákat, ha a következő generációknak tervezel, tanítsd az embereket!