PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Csillagvizsgáló és Kultúrközpont Balatonfűzfőn

  nyomtatási kép

A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete a a LEADER Program 53,3 millió forintos támogatásból újította fel és alakította kulturális központtá az egykori csillagvizsgálót. Az egyesület célja az volt, hogy az épület egyszerre szolgálja a kultúrát, a tudományt és a közösséget. A korszerű csillagászati eszközökkel felszerelt, előadóteremmel, oktatóteremmel és szakköri teremmel bővített épület szombati megnyitóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

"Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára, problémák" - ezt a következtetést a kis herceg vonja le Antoine de Saint-Exupéry regényében.

A kis herceg, utazása során, találkozott a királlyal, aki uralkodni akart a csillagokon, hogy hatalma legyen; az üzletemberrel, aki birtokolni akarta a csillagokat, hogy gazdag legyen; és végül a geográfussal, aki leírni akarta a távoli csillagokat, de sosem mozdult el az íróasztala mellől. Láthatjuk, hogy sokan próbálták már megfogni, megragadni a csillagokat, de azok valahogyan mindig kicsúsztak a kezeik közül.

Itt, Balatonfűzfőn, azonban ügyesebbek voltak az emberek, mint a regénybeli király, hiú, iszákos, üzletember, lámpagyújtogató és geográfus: a fűzfőieknek sikerült megszelídíteni a csillagokat. Talán azért, mert a csillagok csak a nemes céloknak engedelmeskednek. A hatalomvágy, a kapzsiság, a hiúság és a dicsvágy nem mozdítja meg őket, de ha az összefogáshoz, egy közösség összekovácsolásához hívják őket segítségül, akkor megmutatják magukat, és megmutatják az utat is.

Hogy miben segíti a Balaton Csillagvizsgáló és LEADER Kultúrközpont az embereket? Ha vidékfejlesztésért felelős államtitkárként kérdeznek, azt mondom: növeli a térség turisztikai vonzerejét; kulturális, oktatási és közösségi funkciókat tölt be; információs és tanácsadói szolgáltatásokat nyújt; fellendíti az idegenforgalmat; erősíti a közösséget és a civilszférát; javítja az általános életszínvonalat.

De talán egy író jobban érthető és jobban átélhető választ tud adni nálam. Bodor Ádám így ír a kolozsvári csillagvizsgálóról: "Mindig közelebb volt itt a világ (?) Kitágul és közelebb jön hozzánk a világ (?), leereszkednek mérhetetlen magasságukból a bolygók és csillagok - amint azt gyermekkorunkban éreztük -, csak megfontoltabban és kézzelfoghatóbban."

Itt, Balatonfűzfőn, pedig nemcsak a világ jön közelebb a Csillagvizsgálóban, de a Kultúrközpont rendezvényeinek köszönhetően az emberek is közelebb kerülnek egymáshoz. Érdeklődési kör alapján, közös élmények nyomán összerendezi közösségi tér a benne járókat. Valahogy úgy, mint ahogyan a figyelő tekintetünk rendezi Nagy Medvévé vagy Göncölszekérré, Vízöntővé és Hallakká az egymástól távol álló magányos csillagokat.

Azt gondolom, ez az egyik legfontosabb ajándéka a Csillagvizsgálónak: hogy megtanít minket erre a különleges figyelemre, megtanít a magasba, a távolba nézni, meglátni a messzeségben a lehetőségeket.

Kívánom, hogy ahogyan a távcső közelebb hozza a csillagokat, úgy hozza közelebb a Balaton Csillagvizsgáló - LEADER Kultúrközpont a vendégei számára a céljaikat és az álmaikat!