PROGRAMNAPTÁR
2024. június 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Lendületet adott a kistermelői rendelet a helyi piacoknak

  nyomtatási kép

A kistermelői rendeletnek köszönhetően egyre több helyen nyílnak helyi piacok, így jó minőségű, megbízható eredetű, változatos élelmiszerek kerülhetnek a fogyasztókhoz - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szerdai "Helyi termék, helyi piac a Völgyvidéken" című konferencián, Alcsútdobozon.

A kistermelői rendelet legfontosabb módosítása, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús, stb.) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász, stb.) az előállítás szerinti megyében és Budapesten, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül értékesíthetők - emlékeztetett az államtitkár. Fontos változást hozott a közbeszerzési törvény módosítása is: kikerült a közbeszerzés hatálya alól a hús és a zöldség-gyümölcs, így a kistermelők közvetlenül értékesíthetik termékeiket a közétkeztetésben.

A termelői piac fogalmát a kereskedelmi törvényben rögzítette az Országgyűlés. A jogszabályváltozásnak köszönhetően ez év elejétől a helyi termelői piac üzemeltetéséhez elég bejelentést tenni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is támogatta Font Sándor képviselő kezdeményezését, hogy könnyebben lehessen helyi termelői piacokat nyitni és egyszerűbb legyen a működési szabályzatuk, mert az előző jogszabály indokolatlan terheket rakott a piacok szervezőire. A tárca a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyi termelők portékái a lehető legrövidebb úton jussanak el a vásárlókhoz. Hamarosan beadhatják pályázataikat a kistermelők az élelmiszeripari termékek értéknövelésére (élelmiszer-feldolgozásra, például vágópont létesítésére), és az év második felében megjelennek az új piacok nyitását segítő pályázatok is - mondta V. Németh Zsolt.

Az államtitkár kitért a LEADER Helyi Akciócsoportokra (HACS) is, amelyeknek szerepe 2014-től nőni fog. A LEADER-csoportok gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásában vesznek részt: maguk dönthetnek arról, milyen fejlesztéseket kívánnak megvalósítani, és több uniós pályázat értékelésében is részt vesznek.

A konferenciát a 17 települést összefogó Völgy Vidék LEADER Közösség rendezte, amelynek legfontosabb célja a helyi termékek fejlesztése, értékesítési lehetőségeinek növelése, ezáltal a helyi lakosság munkához és jövedelemhez juttatása.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája