PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Romos épületből modern közösségi tér Döbröközön

  nyomtatási kép

A Tolna megyei Döbrököz Község Önkormányzata több mint 51 millió forint támogatást kapott Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítására és működtetésére. A pályázati forrásból a helyi művelődési házat - melynek egy része több mint 10 éve használhatatlan, romos épület volt - újították fel és bővítették ki. A vasárnapi ünnepélyes átadáson V. Németh Zsolt államtitkár mondott köszöntő beszédet:

"Kell egy hely, hol minden szellem látható" - idézi a meghívó a Padlás című musicalből.

Bizony, az embernek az élete során szüksége van meghatározó terekre. Mindannyian emlékszünk azokra a tájakra, terekre, épületekre, ahol életünk valamely fontos eseménye történt. Ki ne emlékezne az óvoda kapujára, ahol ő maga vagy gyermeke szorongva lépett be az első napon? A padra, ahol olyan jóízűt beszélgetett a rég nem látott baráttal? A templomra, ahol kimondta az igent? Az erdőre, ahol számháborúzott?

Egy település életében is vannak meghatározó terek, épületek. Ezek az épületek együtt fejlődnek vagy éppen sorvadnak az őket használó közösséggel.

Gondoljanak csak döbröközi vár történetére. Egy épület, amely fénykorában Werbőczy István és Szekcsői Herceg Katalin esküvőjének adott otthont, a török elleni harcokban pedig az egyik legfontosabb végvár volt. Ugyanez az épület, amikor később romlásnak, bomlásnak indult, pálinkafőzőnek, magtárnak adott csak helyet. De az elpusztult vár nem lett teljesen az enyészeté, mert tégláit az itt lakók beépítették házaikba, melléképületeikbe, s így a történelmi emlék a jövőt építette tovább.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként az országot járva azt tapasztalom, hogy amikor egy közösségi tér, helyszín megújul, olyankor az azt használó közösség is új lendületet kap, megerősödik. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy támogassuk ezeknek a közösségi épületeknek a megtartását, felújítását és gyarapítását. Erről szól az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program, amelynek keretében most új külsőt-belsőt, új szerepeket kap a döbröközi Művelődési Ház.

Az itt élők lehetőséget láttak a felújításra váró épületben és a pályázati támogatásban. Valahogy úgy, mint a Padlás musical szereplői, akik először csak azt látták, hogy "Ez egy ócska padlás, ez is csak olyan, mint a százezer másik, Iszonyú piszok van és semmi sem látszik!" De aztán beismerték, hogy "ez a padlás jó padlás", mert a tér azzá változik, amivel megtöltjük.

A döbröközi IKSZT-t ezért megtöltötték mindennel, ami a modern kor kihívásaihoz és a közösség megtartásához szükséges: eszközökkel, információval, helyiségekkel a találkozáshoz és a rendezvények lebonyolításához. Eddig ért a tervezők, a kivitelezők, a vezetők keze.

Ettől azonban még nem kel életre egy épület. Most a döbröközi közösségen a sor, hogy megtöltse a teret tartalommal: lendülettel, érdeklődéssel, ötletekkel, találkozásokkal. Ha így tesznek, akkor ez az épület még szervesebben fog beépülni az életükbe, mint a Werbőczy vár kövei a házaikba.