PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Gutorfölde művelődési háza megújult

  nyomtatási kép

Az 1120 fős Zala megyei település mindig is híres volt aktív kulturális és közösségi életéről. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program támogatásának köszönhetően mostantól ezt modern, megújult térben folytathatják. Az épület 120 férőhelyes színházteremmel, 20 férőhelyes galériával, tanodával, fedett előtérrel bővült. A gutorföldei IKSzT-t V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át szombaton:

"Egy régi, elhagyatott háznál nincs szomorúbb látvány. (...) Mintha mindig csak a múlton merengene, és gyászolná a soha vissza nem térő napokat."  - írja egy kanadai írónő.

Az IKSzT programnak hála ma már egyre kevesebb üres, omladozó épületet láthatunk vidéken. Ahol a közösség erős, élettel teli, ahol a közösségi élet mozgalmas, ott ház sokáig nem állhat üresen. Gutorfölde polgárainak sem kellett sokat gondolkodniuk, vajon mivel töltsék meg az öreg klubkönyvtár és a régi mozi helyiségeit.

Aki figyelemmel követi a település társas életét, a farsangokat, nőnapi rendezvényeket, borversenyeket, búcsúkat, majálisokat, az tudja, itt aztán bőven van olyan program, aminek teret kell adni. Nem kell attól tartani, hogy az IKSzT termei az ürességtől fognak kongani.

"Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér" - így hangzik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jogcíme. Beszédes a magyar nyelv. Azt mondja, "helyt adok a hozásszólásnak", "teret adok az elképzelésnek". Bizony, nemcsak képletesen értelmezhetők ezek a kifejezések, hiszen valóban csakis az a cél, az a törekvés, az az álom valósulhat meg, aminek fizikailag is helyet, teret biztosítunk.

Hogy egy település milyen dolgoknak akar helyet biztosítani, arról már a címere is árulkodik. Gutorföldén mindig helye lesz a hitnek - erre emlékeztet a címerben a harangláb. Helye lesz a fejlődésnek - mutatja a gyümölcstermesztésre, állattenyésztésre utaló alma és ágaskodó ló. Helye lesz a természetnek, erre utal a zöld szín, a makk és a tölgyfalevél. Helye lesz a jóságnak, a békességnek is - amit hagyományosan a kék szín jelöl a címertanban. S végül, de nem utolsó sorban mindig helye lesz az összetartozásnak is - erre enged következtetni, hogy a címeren megfér egymás mellett minden településrész jelképe.

Kívánom, hogy ez a megújult közösségi épület segítségükre legyen abban, hogy a továbbiakban is helyet adjanak, teret biztosítsanak mindannak, amit fontosnak tartanak.

Harry Houdini , a híres mágus és szabaduló művész, aki 138 éve épp a mai napon született, egyszer azt mondta: "A tömeg összecsődítésének nincs annál egyszerűbb módja, mint közhírré tenni, hogy egy bizonyos időpontban, egy bizonyos helyen valaki megpróbál valamit, s ha nem sikerül, az életével fizet."

Itt, Gutorföldén, a tömeg összecsődítésére számos ennél biztonságosabb és változatosabb módot ismernek. Épp ideje volt, hogy ehhez méltó helyet is kapjanak.

Használják egészséggel!