PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Párbeszéd a népi kézművességről

  nyomtatási kép

A hagyományok megőrzésének gerince a népművészet - jelentette ki V. Németh Zsolt pénteken, a "Párbeszéd a népi kézművességről" konferencián, a budapesti Hagyományok Házában.

A Nemzeti Vidékstratégia fontos célja a vidéki gazdaság és a vidéki közösségek megerősítése. Ezt a célt szolgálja a kézműves program is, mely  kidolgozás alatt áll. A munkában a Vidékfejlesztési Minisztérium a konferencia résztvevőinek javaslataira is számít - emelte ki a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A Darányi Ignác Tervben több pályázat is segítheti a népművészeti szervezetek boldogulását. Szeptemberben lehet majd támogatást kérni vidéki örökség megőrzésére, melynek köszönhetően már eddig is számos vidéki templom újult meg. Az új kiírásnál elsőbbséget élvez majd a népi építészet megőrzésének támogatása. Falumegújításra és -fejlesztésre is szeptemberben lehet forrást igényelni. Fontos, hogy ne csak felújítsák a falusi tájházakat, hanem élet költözzön ezekbe az épületekbe - tette hozzá V. Németh Zsolt.

A népi kézművesség szempontjából jelentős az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) program, melynek segítségével 635 vidéki, régi művelődési házban vagy elhanyagolt épületben nyílhat modern közösségi és szolgáltató tér. Ezek az épületek adhatnak teret a népi kismesterségek oktatásának, s ezek lehetnek az alkotómunka legfontosabb bázisai.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a LEADER Program lehetőséget ad a népi kézművesség támogatására, és buzdította a népművészeket és szervezeteiket, hogy vegyenek részt a vidékfejlesztési egyesületek életében.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) április végén hirdet pályázatot a vidékfejlesztési egyesületeknek, a részvételhez április elején kell regisztrálni. A pályázaton 2-3 millió forintos támogatást lehet kapni jó gyakorlatok átadására, képzésekre, konferenciákra, itt is eséllyel indulhatnak a népművészeti szervezetek.

A konferenciát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezte. A rendezvény célja a népi kézművesség jelenlegi helyzetének bemutatása, értékelése mellett az volt, hogy párbeszédre, összehangolt cselekvésre buzdítsa az érdekelt szervezeteket.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája