PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

A vidékfejlesztés új irányai

  nyomtatási kép

Március 23-án Vasváron V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartott előadást a Darányi-tervről és a Nemzeti Vidékstratégiáról.

  V. Németh Zsoltot - a rendezvénynek helyet adó Dr. Bendefy László Városi Könyvtár igazgatója - Gyöngyösi Zsuzsanna úgy is köszöntötte mint városi polgárt, és mint térségi képviselőt. A politikus a szép számú hazai érdeklődő előtt megtartott előadásában azt emelte ki, hogy a Darányi Ignác Terv azokat az intézkedéseket és eszközöket is tartalmazza, amelyekkel megvalósítható a Nemzeti Vidékstratégia. Ennek szerves része a jogszabályi környezet megújítása, egyszerűsítése, a szemléletformálás, az ügyfélbarát támogatási- és intézményrendszer kialakítása. Magyarországon a jogszabályokat eddig az "ártalmasság vélelme" alapján hozták-hívta fel a figyelmet az államtitkár. A Vidékfejlesztési Minisztérium szakított ezzel a hagyománnyal és a jövőben is a bizalomra épít a rendeletek, törvények megalkotásánál.

Erre példa, a már életbe lépett kistermelői rendelet vagy a jövedéki törvény módosítása, amely lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést. Ahhoz, hogy gazdálkodók a jelenleginél elégedettebbek legyenek, áttörést kell elérni az eljárásrendek egyszerűsítésében és a szaktanácsadás megújításában - hangsúlyozta. Leszögezte, hogy a Nemzeti Vidékstratégia egyik kiemelt célja a családi gazdaságok és az őstermelők helyzetbe hozása, így a stratégia végrehajtásának keretprogramja, a Darányi Ignác Terv is az ő fejlesztéseiket kívánja támogatni. A vidékstratégiai célok megvalósításához elengedhetetlen a helyi fejlesztéseket, az életképes agrár- és élelmiszertermelést, a helyi gazdaság és a vidéki közösségek fejlődését gátló szabályok felszámolása. A terv végrehajtáshoz szükséges forrást a nemzeti költségvetés és az Európai Unió támogatásai biztosítják.