PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Közösségi terek szakmai napja

  nyomtatási kép

A VM Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSzI) szakmai tájékoztató napot tartott az IKSZT címbirtokos szervezetek képviselői, munkatársai részére 2012. március 12-én, Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér programról többek között Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, Csatári Bálint, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke és Mezőszentgyörgyi Dávid, a VKSzI főigazgatója tartott előadást. A szakmai napot V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg:

Amikor megalakítottuk a Vidékfejlesztési Minisztériumot, amikor megfogalmaztuk a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiát, amikor összeállítottuk a Vidékfejlesztési Minisztérium cselekvési tervét, mindenekelőtt arra kérdésre kellett választ adnunk: "Mit jelent számunkra a vidék?"

Számunkra a vidék nemcsak gazdasági-termelési tér, nemcsak élettér, hanem kulturális tér is.  A környezet védelme, az agrárium támogatása, a szolgáltatások fejlesztése végső soron mind egy irányba mutatnak: megőrizni a tájban, a térben az embert¸ és annak kultúráját, hagyományait, értékeit. Ebben a feladatban az egyik legfontosabb eszközünk az IKSzT program.

Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér - modern fogalom, modern épület modern berendezéssel, de a gondolat, amin alapszik, nem új keletű. Nemzeti himnuszunk szerzője, Kölcsey Ferenc a reformkorban mondta: "Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé." Kijelentése mégis igaz a 21. századi kihívásoknak megfelelő közösségi terekre is.

Amikor ez a gondolat megfogant - a 19. század elején - a "közösségi tér" fogalma még nem IKSZT-kre utalt. A városokban a kávézókat, a könyvtárakat, a múzeumokat és a parkokat jelentette; faluhelyen pedig a fonót, a kukoricatörést, a porták előtt álló padokat és a családi tűzhely melegét. Gondolják, hogy a régi városi közösségi terek nélkül lett volna 12 pontja a nemzeti forradalmunknak? Hogy a vidéki közös terek nélkül fennmaradt volna a legkedvesebb népdalunk szövege? Aligha.

Épp ezért fontosnak tartjuk, hogy a változó világ kihívásaira válaszolva megteremtsük a mai kor közösségi tereit. Az IKSzT program keretében lehetőség nyílik arra, hogy felújítsunk egy-egy régi épület, és új életet leheljünk bele. Megtöltsük hasznos eszközökkel, segítsük működését, és alkalmassá tegyük arra, hogy kiszolgálja és megerősítse a közösséget, mely használja.

A régi időkben még hatalmas terek álltak az emberek rendelkezésére, a 21. századra azonban megváltozott a térhez való viszonyunk. Ma már egy nadrágzsebben elfér a mobiltelefon, s vele együtt az egész világ, hiszen egy pillanat alatt kapcsolatot teremthetünk egymással több ezer kilométer távolságból is. Ma már elveszik a tenyerünkben az az apró adathordozó, amin több száz fényképet, több órányi videó feltételt vihetünk magunkkal. Sokkal többet, mint amennyit az emlékezetünkben meg tudnánk őrizni.

Mégis, ma is hozzátartozik a baráti beszélgetésekhez a kávéház meghitt sarka, az imához a templom csöndje, az elmélyült kutatáshoz pedig a könyvtár polcai. Ezekhez a terekhez hasonlóan az IKSzT-k is lehetőséget teremtenek a kapcsolatteremtésre, az információ- és vélemény cserére, és nem utolsó sorban magára a találkozásra.

 Az IKSzT-k falai teret biztosítanak a találkozáshoz idősnek és fiatalnak, helybélinek és vendégnek, véleménynek és ellenvéleménynek, ötletnek és megvalósításnak. Minden ilyen találkozás húz egy finom szálat ember és ember között, s ezernyi ilyen szál szükséges ahhoz, hogy összetartson egy közösséget.

Azokon a településeken, ahol felújítják és élettel töltik meg a közösség tereket, ott a közösségek is megújulnak, megerősödnek.  Ahol megmarad a helyi templom, iskola, orvosi rendelő és posta, ott a helyieknek is megmarad a hite, a tudása, az ereje és az összetartása

Ezekre az összetartó erős közösségekre építhet a magyar vidék, arra egész Magyarország, arra pedig egész Európa.

Rengeteg lehetőség rejlik az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekben. Hogy pontosan milyenek, arról kérem, hallgassák meg kollégáinkat és vendégeinket, a mai szakmai nap előadóit!

fotó: Botár Gergely