PROGRAMNAPTÁR
2024. június 26. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

5 új település csatlakozott a Nyúl-unk a munkáért programhoz

  nyomtatási kép

A Nyúl-unk a munkáért program új támogatójának köszönhetően öt további település csatlakozhatott a kezdeményezéshez, így csaknem 100 hátrányos helyzetű családnak nyílik lehetősége a felemelkedésre - jelentette be csütörtökön V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a program sajtótájékoztatóján, Gyulajon.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott program erőssége, hogy hisz az összefogás erejében, a munka eredményében és a jó példa hatásában, bízik a pályázók rátermettségében és kitartásában - tette hozzá az államtitkár.

A Nyúl-unk a munkáért programot 2011-ben hirdette meg a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet húszmillió forintos kerettel, a háztáji gazdálkodás népszerűsítésére. A program támogatásával a nyúltenyésztésbe kóstolhatnak bele hátrányos helyzetű családok 10-16 éves gyermekei. A cél, hogy a fiatalok megszeressék a háztáji munkát, és később maguk is gazdálkodóvá váljanak. Az akció emellett több száz család megélhetési gondjain is enyhít. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez a szervezők a nyulak tartásához elengedhetetlen ketreceket és három hónapra elegendő takarmányt biztosítanak. 2011 szeptemberében 13 hátrányos helyzetű falu 250 családja kapott ingyen nyulat és takarmányt.

Sándor Ferenc, a Zika Szövetkezet elnöke hozzátette: a vidékfejlesztési tárca közreműködésével üzemi méretű farmok kialakítását is támogatnák, amelyek 100-500 nyulat nevelnek. Két ilyen telepet már létrehoztak.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az új támogatónak, a TolnAgro Állatgyógyászati Kft-nek köszönhetően Diósjenőn, Nógrádon, Berkenyén, Monostorpályiban és Makkoshotykán csatlakozhatnak további családok az akcióhoz. A cég segítségével teszt programot is indítanak Gyulajon. A támogatásban már részt vevő, legjobban teljesítő 3 családnak további eszközöket és nyulakat biztosítanak, így a családok jövedelem-kiegészítésre is szert tehetnek.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Fotó: Pelsőczy Csaba