PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

3,8 milliárd forint vidéki közösségépítésre és hálózatépítésre

  nyomtatási kép

Megalakultak az MNVH Tanácsának szakosztályai. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) szakosztályaiban azok a csoportok, szervezetek, szereplők dolgozhatnak együtt, akik a vidéki élet adott területén a legtájékozottabbak, legtapasztaltabbak, leginkább érdekeltek - hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön, az MNVH tanácsának második ülésén, Lakitelken.

Az államtitkár hozzátette: a minisztérium a Tanács és a szakosztályok véleményére is számít a Közös Agrárpolitika reformjával kapcsolatban, és az ehhez kapcsolódó intézményrendszer kialakításakor is a vidék szereplőinek javaslataira kíván támaszkodni.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára a tanácsülés közben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 3,8 milliárd forintot oszthat szét, amelyet vidéki közösségépítésre és hálózatépítésre adott az Európai Unió. Nem konkrét pályázatok fognak meghirdetni, hanem a vidékfejlesztési stratégiába illeszkedő ötletekre lehet majd támogatást nyerni. A kiírás 2012 áprilisában várható.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Tanácsa a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) százhúsz taggal alakult meg. (Tagjainak száma legfeljebb 220 lehet) A testület kiemelt feladata a civil kontroll erősítése mellett, hogy véleményt alkosson a nemzeti és a nemzetközi vidékpolitikáról. Tagjait a vidékfejlesztésben érintett szakmai szervezetek, érdekképviseletek, LEADER helyi akciócsoportok képviselői, tisztségviselői, munkatársai, illetve a vidékfejlesztéssel foglalkozó tudományos kutatók és szakértők közül kérik fel.

A Tanács szakosztályokat hozhat létre, amelyek a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjainak végrehajtását segítik. Az MNVH Elnöksége a Tanács tagjai közül jelöl ki egy-egy elnököt a szakosztályok élére. A versenyképes mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás szakosztály vezetője Kesjár Kamilla és ifj. Hubai Imre lett, az Agrár-környezetgazdálkodási szakosztály élére Dr. Podmanicky Lászlót választották. A vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása szakosztályt Szabadkai Andrea és Dr. Ónódi Gábor vezeti. Páliné Keller Csilla és Fejes István a Helyi közösségek fejlesztése, LEADER szakosztályt irányítja.

 

 

 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája