PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Új közösségi és szolgáltató tér Ikerváron

  nyomtatási kép

Pénteken adták át Ikerváron a megújult művelődési ház közösségi és szolgáltató terét. Az ikervári önkormányzat közel 52 millió forint támogatást nyert az IKSZT programra fordítható európai uniós keretből. A tér átadásán V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntőt mondott.

Nem lehet összekötni a pontokat a jövőt fürkészve, az összefüggések csak utólag visszanézve látszanak. De bízni kell abban, hogy a pontok összekapcsolódnak, értelmet nyernek, és kirajzolják az életünk útját - idézte Steve Jobsot az államtitkár.

Arra gondoltam, hogy azok a pontok, amelyek kirajzolják egy ember vagy akár egy egész közösség sorsát: sokszor valódi pontok, valódi helyszínek. Ikervár történelmét például szinte teljes egészében kirajzolja, ha felsoroljuk és bejelöljük a térképén a meghatározó épületeket: az őskori földvárat, a római kori épületeket, a 11. századi várakat, a 15. századi templomot, a 18. századi Batthyány-kastélyt, s folytathatjuk a sort egészen a modern kor minden kihívásának megfelelő Művelődési Házig - folytatta.

 Úgy gondolom, az ikervári IKSzT nem csak a település történetének lesz meghatározó állomása, de az itt lakók életében is fontos helyszín lesz.  Ha úgy tetszik, egy újabb rajzszög lehet az egyes emberek életének térképén, az otthon, az óvoda, az iskola, a templom, egy törzshellyé vált vendéglő, a munkahely és hasonlók mellet.

Ezek az épületek mind hátteréül szolgálhatnak egy-egy az életünket meghatározó eseménynek. Amikor visszatekintünk eddigi éveinkre, akkor a különálló rajzszögek helyett egy talán kacskaringós, de folytonos vonalat látunk majd. Egy utat, ami elvezetett oda, ahol most vagyunk; azokhoz, akikkel most vagyunk; s ahhoz, akivé mostanra váltunk.

Az én személyes életemben a legfontosabb rajzszögek Vas megye térképét díszítik. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként pedig fontosnak tartom, hogy a vidéken élők mind megtalálják a közvetlen környezetükben az életüket meghatározó helyszíneket, épületeket, intézményeket. Legyenek karnyújtásnyira a közösségi együttlét terei: az óvoda, az iskola, a templom, a művelődési ház. Legyen elérhető minden, amire szükség van a teljes élethez: a munka, az információk, a szórakozás.

Az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium igyekszik ehhez minden jogszabályi keretet, forrást és segítséget megadni. Ha mindez erős közösségek törekvéseivel találkozik, akkor az ikervári IKSzT-hez hasonlóan nagyszerű létesítmények épülhetnek fel, újulhatnak meg.

Bízom benne, hogy a megújult művelődési ház nemcsak a település történetében, de minden ikervári életében is szerepet játszik majd, hogy egy fontos rajzszög lesz az aktuális és a történelmi térképen is- zárta gondolatait V. Németh Zsolt.