PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Egyre több területen fog össze a magyar és a szlovák agrártárca

  nyomtatási kép

A LEADER-csoportok közötti együttműködés támogatásáról, az Európai Uniónak közös termékleírások benyújtásáról és a határmenti piaci régiók kialakításáról tárgyalt V. Németh Zsolt magyar és dr. Csicsai Gábor szlovák államtitkár szerdán, a Magyar-Szlovák Vegyes Bizottság Mezőgazdasági Munkacsoportjának Budapesten tartott ülésén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012 első felében pályázatot hirdet a LEADER térségek nemzetközi együttműködésének támogatására, mely ösztönözheti a magyar-szlovák határ mentén alakult helyi akciócsoportok közötti tapasztalatcserét is. A két ország szakemberei ezért megegyeztek, hogy az irányító hatóságok szintjén is együttműködnek: egy-egy kapcsolattartót jelölnek ki, akik tájékoztatják egymást az új akciócsoportok alakulásáról és a pályázati lehetőségekről. Az irányító hatóságok feladata a támogatási programok végrehajtásának koordinálása.

A találkozó fontos témája volt, hogy a magyar és a szlovák minisztérium közös termékleírásokat nyújtson be az Európai Uniónak olyan termékekre, amelyeket mindkét országban gyártanak. Az unió által elismert termékek bármely tagállamban előállíthatók, de csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból vagy hagyományos eljárással készülhetnek. V. Németh Zsolt és dr. Csicsai Gábor megállapodott abban, hogy a minisztériumok a szakmai szervezetek bevonásával összeállítják a közös termékek listáját, majd együtt készítik el a leírásokat.

A bizottság ugyancsak tárgyalt a határmenti piaci régiók kialakításának lehetőségéről. A felek megegyeztek, hogy szakértőik összevetik a két ország jogszabályait, és javaslatokat tesznek az arányos, egyenlő esélyeket biztosító jogharmonizációra, anélkül, hogy a nemzeti szabályozást át kellene írni.

Magyarország és Szlovákia 1998-ban döntött a 11 szakpolitikai kérdéssel foglalkozó vegyes bizottság felállításáról. 2004-ben hozták létre a 12. vegyes bizottságot, melynek feladata a határokon átívelő együttműködés segítése.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Fotó: Botár Gergely