PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Találkozó a határon, határok nélkül

  nyomtatási kép

Szlovén-magyar határtalálkozót tartottak szombaton a Szalafő és Hodos között épült út mellett. A találkozóra V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár is hivatalos volt, aki ünnepi gondolatokkal köszöntötte a vendégeket:

"Megfigyelték már, hogy az igazán jó dolgok határtalanok? Nincs kezdetük és végük. Sem időben, sem térben. Nem lehet őket keretek közé szorítani.

Itt van mindjárt a Karácsony. Mindenki tudja, hogy mikor van, a naptár is egyértelmű piros betűvel jelöli. Mégis nehéz lenne megmondani, kinek-kinek mikor és hol kezdődik az ünnep. Szenteste, amikor elkészülünk a fa díszítésével? Vagy már az adventi időszak első napján? Esetleg akkor, amikor először gondolkodunk el a karácsonyi menün, az ajándékokon? Vagy csak akkor, amikor utolsó nap bezárjuk magunk mögött a munkahely ajtaját?

Hol kezdődik és meddig tart a család? Szülők, gyermekek, testvérek? És az ő szüleik, gyermekeik? Az unokatestvérek, távoli rokonok? És mi a helyzet azzal a kedves idős nénivel, aki második nagymamaként vigyázott ránk? Vagy azzal a régi baráttal, akivel együtt nőttünk fel? Ugye, hogy nem is olyan világosak ezek a határok!

Persze a határokra nem kell haragudnunk. Segítenek átláthatóvá tenni az életet, megszervezni a napjainkat. De tudnunk kell átlátni, átnyúlni rajtuk. Észre kell vennünk, hogy a határ nemcsak elválaszt, de össze is kapcsol, nemcsak fal, de érintkezési pont is. A mai Határtalálkozó erre emlékeztet, s így karácsony tájékán szerintem nagyon fontos az üzenete.

Ismerjük fel, lássuk meg a határokat, de tudjunk átnézni is felettük. Feladatainkban, nehézségeinkben ne azt lássuk meg, ami tőlünk távol áll, hanem azt, ami minket szólít meg, ami értünk kiált. Ne azt keressük, hogy mi választ el a másik embertől, a másik kultúrától, hanem hogy mi bennünk a közös, mi kapcsol össze minket."